20 april, 2017

Tunische steek van de week - week 6: de gedraaide gewone Tunische steek

Vorige week haakte ik de gedraaide Tunische rechte steekVandaag ga ik je laten zien hoe je de gedraaide gewone Tunische steek haakt, een variatie op de gewone Tunische steek uit week 1.

Gedraaide gewone Tunische steek

De gedraaide gewone Tunische steek


Het lapje dat je deze week gaat haken krult ook weer heel erg en heeft - net als de steek van vorige week - de neiging om naar rechts te leunen. Je lapje wordt daardoor een beetje scheef maar met goed opspannen krijg je het weer keurig recht en plat.
Met de steek van deze week haak je weer een stevig lapje dat tegelijkertijd redelijk dun en soepel is. De steek is vrij dicht en heeft een interessant patroon. Deze steek lijkt me erg fijn voor een trui of sjaal.
Ik haakte dit lapje met Scheepjes "Softfun 2516 Lime".
Volg onderstaande geschreven uitleg  om de steek te leren haken of kijk naar de instructievideo. Succes!

1. Eerst haak je weer een basis toer. Ik begin zelf weer met 21 lossen (op de foto's en in de video haak ik 10 lossen).

2. De eerste steek sla je over.
Pak met de haak van je haaknaald het verticale lusje, trek het lusje op je haaknaald en draai je haaknaald vervolgens naar beneden en weer omhoog zodat het verticale lusje gedraaid op je naald staat.

Pak met de haak het verticale lusje en trek het
op de naald ...
... draai de naald naar beneden en dan omhoog ...
... zodat het verticale lusje gedraai op je haaknaald staat.


3. Sla vervolgens de draad om je naald en haal de draad door.

Sla om ...

... en haal door.

4. Ga zo door tot de laatste steek. De laatste steek haak je zoals altijd: steek de haaknaald onder de twee lusjes aan de zijkant, sla om en haal door.

5. De teruggaande toer is hetzelfde als bij de vorige steken. Je haakt eerst één losse, dan sla je om en haalt de draad door twee lusjes net zolang tot je nog maar één lus op je haaknaald hebt staan.

Herhaal deze twee toeren tot je een vierkant lapje hebt. Ik haakte hier voor 18 toeren.

Afkanten


Nu gaan we het lapje weer netjes afkanten. Dat doe je door net als in de heengaande toer te haken alleen haal je dan iedere omslag ook meteen door de lus op je haaknaald. Zo blijf je één lus op je haaknaald houden. Haak de laatste steek net als altijd: steek de haaknaald onder de twee lusjes aan de zijkant, sla om en haal door. Knip de draad door en haal deze door de laatste lus.

Pak de verticale lus met je haaknaald en draai
de haaknaald ...

... omslaan, doorhalen en meteen door de lus op je
haaknaald halen.
Klaar!En dat was de steek van deze week. Ik vond hem zelf erg leuk om te haken. Als je hem eenmaal door hebt, gaat het lekker vlot. Volgende week de 7e steek. Alhoewel... het is eigenlijk een combinatie van twee steken die we al gedaan hebben...Tot dan!
Marjolein

1 opmerking:

  1. Leuk dat je dit alles tot in details uitlegt want zou graag eens beginnen aan deze mooie techniek. Groetjes en bedankt! Tinne

    BeantwoordenVerwijderen