13 april, 2017

Tunische steek van de week - week 5: de gedraaide Tunische rechte steek

Vorige week haakte ik de Tunische averechte steek. Vandaag ga ik je laten zien hoe je de gedraaide Tunische rechte steek haakt, een variatie op de Tunische rechte steek uit week 3.


Gedraaide Tunische rechte steek


De gedraaide Tunische rechte steek


Het lapje dat je deze week gaat haken, krult weer heel erg. Verder heeft de steek de neiging om naar rechts te leunen waardoor je lapje een beetje scheef trekt. Met even goed opspannen krijg je het echter weer keurig recht en plat.
Met de steek van deze week haak je een stevig lapje met een dicht uiterlijk en een interessant reliëf. Deze lijkt me erg leuk voor een tas of een kussen.
Ik haakte deze steek met Scheepjes "Softfun 2513 Cotton Candy".
Volg de geschreven uitleg of kijk naar de instructievideo. Succes!

1. Eerst haak je weer een basis toer. Ik begin zelf weer met 21 lossen (op de foto's en in de video haak ik 10 lossen).

2. De eerste steek sla je over.
Pak met de haak van je haaknaald het verticale lusje en trek het opzij naar rechts tot je het achterste verticale lusje kan zien.Trek het verticale lusje met je haaknaald naar rechts ...3. Steek vervolgens je haaknaald tussen beide verticale lusjes door naar achteren, sla om en haal de draad door.


... steek je haaknaald tussen beide verticale lusjes ...

... helemaal naar achteren ...
... sla om en haal door.4. Ga zo door tot de laatste steek. De laatste steek haak je zoals altijd: steek de haaknaald onder de twee lusjes aan de zijkant, sla om en haal door.

5. De teruggaande toer is hetzelfde als bij de vorige steken. Je haakt eerst één losse, dan sla je om en haalt de draad door twee lusjes net zolang tot je nog maar één lus op je haaknaald hebt staan.

Herhaal deze twee toeren tot je een vierkant lapje hebt. Ik haakte hier voor 23 toeren.

Afkanten


Nu gaan we het lapje weer netjes afkanten. Dat doe je door net als in de heengaande toer te haken alleen haal je dan iedere omslag ook meteen door de lus op je haaknaald. Zo blijf je één lus op je haaknaald houden. Haak de laatste steek net als altijd: je werkdraad is nu weer achter je werk, steek de haaknaald onder de twee lusjes aan de zijkant, sla om en haal door. Knip de draad door en haal deze door de laatste lus.


Met je haaknaald de verticale lus naar rechts trekken
en tussen beide lussen door naar achteren steken ...

... omslaan en doorhalen en ook door de lus
op je haaknaald halen.


Klaar!En dat was de steek van deze week. Hoewel het in het begin even wennen is aan het opzij trekken van de voorste verticale lus vind ik dit wel een heel mooie steek.

Volgende week de 6e steek. Tot dan!

Marjolein

Geen opmerkingen:

Een reactie posten