06 april, 2017

Tunische steek van de week - week 4: de Tunische averechtse steek

Vorige week haakte ik de Tunische rechte steek. Vandaag ga ik je laten zien hoe je de Tunische averechte steek haakt. Ook dit resultaat lijkt heel erg op de gelijknamige breisteek, vandaar natuurlijk ook weer dezelfde naam.

Tunische averechte steekDe Tunische averechte steek


Het lapje dat je deze week gaat haken krult een klein beetje, lang niet zo erg als het lapje van vorige week!
Met de steek van deze week haak je een lapje met een dicht uiterlijk, mooi reliëf alsof het gebreid is en toch lekker soepel. Fijn voor een deken of een trui.
Ik haakte deze steek met Scheepjes "Softfun Denim 506 Appelgroen".
Volg de geschreven uitleg of kijk naar de instructievideo. Succes!

1. Eerst haak je weer een basis toer. Ik begin zelf weer met 21 lossen (op de foto's en in de video haak ik 10 lossen).

2. De eerste steek sla je over.
Je werkdraad ligt bij deze steek voor je haakwerk. Steek je haaknaald van rechts naar links onder het verticale lusje door, net als bij de gewone Tunische steek.

Draad vóór je werk, insteken onder het verticale lusje ...3. Dan sla je de werkdraad van achter naar voren over je haaknaald heen en haal je hem door. Ik vind het zelf handig om de horizontale lus die de werkdraad maakt vast te houden zodat de omslag niet te strak wordt en je de haaknaald er makkelijk door kunt halen. Daarna kan je de lus iets aantrekken als hij te los is.

... achterlangs omslaan ...... doorhalen (hou de lus die de werkdraad maakt vast) ...... en klaar!4. Ga zo door tot de laatste steek. De laatste steek haak je zoals altijd: steek de haaknaald onder de twee lusjes aan de zijkant, sla om en haal door.

5. De teruggaande toer is hetzelfde als bij de vorige steken. Je haakt eerst één losse, dan sla je om en haalt de draad door twee lusjes net zolang tot je nog maar één lus op je haaknaald hebt staan.

Herhaal deze twee toeren tot je een vierkant lapje hebt. Ik haakte hier voor 18 toeren.

Afkanten


Nu gaan we het lapje weer netjes afkanten. Dat doe je door net als in de heengaande toer te haken alleen haal je dan iedere omslag ook meteen door de lus op je haaknaald. Zo blijf je één lus op je haaknaald houden. Haak de laatste steek net als altijd: je werkdraad is nu weer achter je werk, steek de haaknaald onder de twee lusjes aan de zijkant, sla om en haal door. Knip de draad door en haal deze door de laatste lus.

Draad vóór je werk, achterlangs omslaan ...

... en meteen door twee lussen halen.

Klaar!


En dat was de steek van deze week. Vind je hem leuk?

Volgende week de 5e steek. Tot dan!
Marjolein

1 opmerking:

  1. Is toch wennen om zo te haken. Kan het nog steeds niet vlotjes ondanks ik normaal geen problemen heb.

    Lieve groetjes, Tinne

    BeantwoordenVerwijderen