15 april, 2017

de Granny Squares Bijbel - boekverslag

Het haken van granny squares is een geliefde bezigheid van veel haaksters. Het eenvoudige patroon leent zich voor spelen met kleuren, het opmaken van restjes garen en je hoeft er niet zo bij na te denken waardoor kletsen met anderen of het volgen van een programma op de tv heel goed mogelijk is. Maar toch wil je wel eens iets anders. Wel vierkantjes, maar ánders. Ingewikkelder, moeilijker, met interessante patronen en steken. Iets om je hersens te kraken. Sarah Hazell heeft dan voor jou de oplossing. In haar boek "de Granny Squares Bijbel" staan maar liefst 150 verschillende patronen voor granny squares. Van eenvoudig tot ingenieus, van kleurrijk tot sober, met geometrische vormen of mooie kantpatronen, de keuze is reuze!

Inhoud:
het boek begint met de inhoudsopgave, een kort voorwoord en een uitleg over het boek. Het eerste hoofdstuk is meer een fotogalerij. Alle gehaakte vierkanten zijn hier naast elkaar te bewonderen zodat je een goede keus kunt maken welke je eerst wilt haken. Bij ieder vierkant staat het paginanummer van het patroon vermeld zodat het patroon makkelijk terug te vinden is.
In hoofdstuk twee vind je de patronen en in hoofdstuk drie staan verschillende projecten beschreven die je met de vierkanten uit het boek kunt maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kussen, deken, bloemenvaas en babyspeelgoed.
Achterin het boek worden de verschillende haaksteken en -technieken uitgelegd waarna een uitgebreid overzicht volgt van de symbolen en afkortingen van alle gebruikte steken.
Nederlandstalig, 150 patronen, 160 pagina's.

Patronen:
ieder patroon heeft zijn eigen pagina. Bovenaan staat de naam van het patroon, de moeilijkheidsgraad en een klein fotootje. Wil je de grotere foto zien dan moet je even terugbladeren naar het eerste hoofdstuk. Ook worden eventuele speciale steken - zoals bijvoorbeeld "cluster van 5 driedubbele stokjes samen haken in achterste lussen" extra uitgelegd.
De werkbeschrijving staat toer voor toer beschreven. Er worden veel afkortingen gebruikt waardoor het er in het begin misschien een beetje ingewikkeld uit ziet. Als je echter doorzet en achterin het boek de afkortingen opzoekt, valt het best mee hoe moeilijk het is. Verder is er ook een steekdiagram per vierkant zodat je ook kan zien wat je moet doen. Het steekdiagram en de geschreven werkbeschrijving vullen elkaar uitstekend aan.

Conclusie:
wil je eens iets anders haken dan de simpele granny square? En ben je bereidt om iets nieuws te leren? Dan is dit boek een geweldig naslagwerk. Je leert er niet alleen mooie vierkanten haken maar ook heel veel verschillende steken, afkortingen en het werken met steekdiagrammen. Wat mij betreft is dit een aanrader, ook voor avontuurlijk ingestelde beginners!Geen opmerkingen:

Een reactie posten