30 maart, 2017

Tunische steek van de week - week 3: de Tunische rechte steek

Vorige week haakte ik de gewone Tunische steek achterlangs. Vandaag ga ik je laten zien hoe je de Tunische rechte steek haakt. Het resultaat lijkt heel erg op de gebreide rechte steek, vandaar natuurlijk ook de naam.


De Tunische rechte steek.
De Tunische rechte steek


Het lapje van vorige week bleef keurig plat liggen, weet je nog? Nou het lapje van deze week juist niet! Het krult helemaal op. Door goed op te spannen ga je dat tegen en wordt je lapje alsnog plat. Deze steek levert een dik, stevig lapje op wat mij heerlijk lijkt voor een winterse sjaal. Of natuurlijk voor een lekker dikke woondeken met bijpassend kussen.
Volg de geschreven uitleg of kijk naar de instructievideo.

1. Eerst haak je weer een basis toer. Ik begin zelf weer met 21 lossen (op de foto's en in de video haak ik 10 lossen).

2. De eerste steek sla je weer over.
Nu gaan we eerst goed naar de volgende steek kijken. Aan de voorkant zie je het verticale lusje waar je met je haaknaald onder door gaat voor de gewone Tunische steek. Aan de achterkant zie je het verticale lusje waar je met je haaknaald onder door gaat voor de gewone Tunische steek achterlangs.  Je gaat nu je haaknaald tussen die twee lusjes door helemaal naar achteren steken.


Tussen de voorste en achterste verticale lus door.

Van boven gezien.3. Maak een omslag en haal deze helemaal door je haakwerk heen naar voren. Je hebt nu twee lussen op je haaknaald.

4. Ga zo door tot de laatste steek.

5. De laatste steek haak je zoals altijd: steek de haaknaald onder de twee lusjes aan de zijkant, sla om en haal door.


Laatste steek: onder beide lusjes aan de zijkant insteken.
6. De teruggaande toer is hetzelfde als bij de vorige steken. Je haakt eerst één losse, dan sla je om en haalt de draad door twee lusjes net zolang tot je nog maar één lus op je haaknaald hebt staan.


Afkanten: eerst één losse...

... dan omslaan en door twee lussen halen.Herhaal deze twee toeren tot je een vierkant lapje hebt. Ik haakte hier voor 25 toeren.

Afkanten


Nu gaan we het lapje weer netjes afkanten. Dat doe je door net als in de heengaande toer te haken alleen haal je dan iedere omslag ook meteen door de lus op je haaknaald. Zo blijf je één lus op je haaknaald houden. Knip de draad door en haal deze door de laatste lus.


Afkanten: tussen de twee lussen door naar achter...

... omslaan, doorhalen en ook door de lus
op de naald halen.

Klaar!
En dat was de steek van deze week. Vind je hem leuk? Het effect is dat van breiwerk, erg mooi! Het resultaat is een dikker lapje dan de andere lapjes. En je moet meer toeren haken voor een vierkantje omdat je steken korter zijn.

Volgende week de 4e steek. Tot dan!
Marjolein

2 opmerkingen:

  1. Met deze steek heb ik in het stenen tijdperk (eind jaren 60) een kuitlange jas gehaakt van garens die nog ergens op zolder lagen. En toen die eindelijk klaar was, paste hij niet (meer) =^_^=

    BeantwoordenVerwijderen