02 maart, 2017

Sokken CAL - deel 4: voet, teen en afwerking

Zo, na het haken van de spie is het grootste deel van je sok klaar. Nu alleen nog de voet, teen en natuurlijk de afwerking. Dat klinkt als veel werk maar dat valt reuze mee. Zullen we meteen maar beginnen?

Voet


De voet is niet lastig om te haken. Je gaat namelijk gewoon verder met in de rondte haken tot je bij de teen komt. Dus:

Haak een beginstokje. Haak vervolgens stokjes over de zool en over de bovenvoet. Sluit de toer met een halve vaste in de bovenkant van het beginstokje. Haak zo door tot je bij het begin van je kleine teen bent. Pas je sok regelmatig!
Teen


In de teen maken we weer onzichtbare minderingen (methode 3). De teen haak je in vasten zonder de toer te sluiten, je haakt dus gewoon door. Omdat je de toer niet sluit maar in een spiraal haakt, gaat je werk een beetje draaien. Voor het maken van minderingen die precies aan de zijkant van je teen moeten komen, is dat natuurlijk niet handig. Maar daar is een simpele oplossing voor die ik je zo uit ga leggen.

Als het goed is, moet je nu nog ongeveer 5,5 centimeter haken tot de bovenkant van je langste teen. Zijn jouw tenen - net als die van mij - langer? Geen probleem! Dan haak je eerst een aantal toeren vasten voordat je met de minderingen begint. Zelf heb ik 4 toeren vasten extra gehaakt zonder minderingen.

1. Leg je sok plat voor je op tafel zodat de zool en de bovenvoet op elkaar liggen en de hiel precies in het midden. Bepaal de precieze zijkanten van de sok en rijg daar een markeerdraad door. Dit is een geheugensteuntje dat je dus niet mee moet haken!
2. haak de 1e toer vasten zonder minderingen.
3. haak de 2e toer vasten met minderingen op de volgende plaatsen:
 • 1e en 2e mindering: vasten haken tot 3 steken voor de markeerdraad/zijkant - onzichtbare mindering - 2 vasten - onzichtbare mindering.
 • 3e en 4e mindering: vasten haken tot 3 steken voor de andere markeerdraad/zijkant - onzichtbare mindering - 2 vasten - onzichtbare mindering - vasten tot het einde van de toer.
4. herhaal punt 2 en 3 tot je de helft van het aantal voetsteken over hebt. Minder vanaf dat moment in elke toer tot je nog 8 vasten over hebt.

Let op:
Bepaal  steeds opnieuw de zijkanten door de sok plat neer te leggen. Zorg er voor dat de markeerdraden precies aan de zijkant zijn. Zelf rijg ik elke 4 toeren de markeerdraad een paar steken hoger door de zijkant.
Afwerking


Zo, het haken is klaar! Nu alleen nog 2 draadjes wegwerken bij de teen en bij de boord.
Eerst die van de teen, daar zijn we tenslotte toch mee bezig. Rijg de draad door de laatste 8 steken met een overhandse steek. Steek de draad naar binnen en rijg de draad een paar keer heen en weer door de steken om hem goed vast te zetten.
Nu de boord. Naai met de begindraad de eerste en de laatste steek aan elkaar. Rijg de draad aan de binnenkant van de boord een paar keer heen en weer door de steken om hem goed vast te zetten.

KLAAR!

Gefeliciteerd! Je hebt een sok gehaakt! En misschien heb je zelfs de tweede sok ook al af.
En? Zitten ze lekker? Ben je tevreden? Ga je nog meer sokken haken in de toekomst? De andere patronen zijn ook erg leuk om te haken. Zelf heb ik nu, met deze sok er bij, vier paar sokken uit het boekje gehaakt, de links naar de berichten over die sokken zie je hier onder.

En heb je zin gekregen om ook een sok te haken van teen naar boord? Dus precies omgekeerd als deze sok? Ik hoor het graag want als er genoeg belangstelling is, wil ik daar ook een CAL voor maken.

En dan nog een laatste vraag: volgende week donderdag wil ik graag een blogbericht plaatsten met een overzicht van tijdens deze CAL gehaakte sokken. Dus vind je het leuk om jouw sokken op mijn blog terug te zien? Stuur dan een foto naar marjolein@haakbaak.nl dan plaats ik ze op mijn blog. Heb je zelf ook een blog? Stuur de link dan mee dan plaats ik die er bij.

Bedankt voor je enthousiaste deelname!

Marjolein

4 opmerkingen:

 1. LET OP! Je kunt bij de teen natuurlijk ook eerder stoppen, zodat je niet zo'n puntige teen krijgt als Marjolein hier laat zien.
  Dan heb je wel meer steken over en is het niet handig om de draad erdoor te halen, want dan wordt het een prop. Je kunt de steken dan bv overhands aan elkaar naaien. Iemand een beter idee? Marjolein??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Marjolein,

  Heb zin om een sok te haken van teen naar boord..ik hoop dat er genoeg belangstelling voor is..

  BeantwoordenVerwijderen