12 april, 2014

Tutorial - Cool Clematis bloemensjaal

Naar aanleiding van mijn Tada!-bericht over mijn bloemensjaal heb ik zowel via Facebook als per email diverse vragen van jullie gehad over het patroon. Het is een patroon van een motiefje dat "Cool Clematis" heet en waar je zelf van alles mee kan maken. Het patroon staat in Simply Crochet issue 7 en is ontworpen door de ontwerpster Lucy Croft. Omdat het lezen van Engelse patronen voor veel Nederlandse haaksters lastig is, heb ik contact gezocht met Lucy Croft en gevraagd of ik het patroon mag vertalen en delen op mijn blog. En dat mocht! Dus bij deze. Ik hoop dat deze tutorial duidelijk is maar mocht je nog vragen hebben dan mag je die natuurlijk altijd stellen. Veel plezier met het patroon!

Marjolein

 

"Cool Clematis bloemensjaal"

Motiefje


Stap 1: maak een magische ring.
 
Stap 2: 1 losse (telt niet mee als steek), 6 vasten in de magische ring, sluit met een halve vaste in de bovenkant van de eerste vaste. (totaal 6 vasten)
Stap 3: 5 lossen (telt als 1 stokje en 2 lossen), *stokje in de volgende vaste, 2 lossen*, herhaal wat tussen ** staat totaal 5x, sluit met een halve vaste in de 3e beginlosse. (6 stokjes, 6x een lossenboog van 2 lossen)
Stap 4: 5 lossen (telt als 1 stokje en 2 lossen), stokje in de lossenboog, 2 lossen, *stokje in het volgende stokje, 2 lossen, stokje in de volgende lossenboog, 2 lossen*, herhaal wat tussen ** staat totaal 5x, sluit met een halve vaste in de 3e beginlosse. (12 stokjes, 12x een lossenboog van 2 lossen)
Stap 5: nu gaan we een bloemblaadje maken: *1 losse, haak 5x (stokje, 1 losse) in het volgende stokje, halve vaste in het volgende stokje*, haak wat tussen ** staat totaal 6x. (6 bloemblaadjes)
Stap 6: *1 losse, half stokje in het eerste stokje van het bloemblaadje, 2 lossen, stokje in het 2e stokje, 2 lossen, (stokje, 3 lossen, stokje) in het 3e stokje, 2 lossen, stokje in het 4e stokje, 2 lossen, half stokje in het 5e stokje, 1 losse, halve vaste in de halve vaste*. Haak wat tussen ** staat totaal 6x. (NB: in het stekendiagram staan aan het begin en aan het eind van het bloemblaadje 2 lossen. Ik heb 1 losse gedaan omdat het motiefje anders niet plat bleef liggen.)
Stap 7: hecht af en weef de uiteinden in.
Motieven aan elkaar haken

Je haakt de motieven aan elkaar tijdens het haken van de laatste toer. In plaats van (stokje, 3 lossen, stokje) in het 3e stokje van het bloemblad haak je (stokje, 1 losse, 1 hv in de 3e lossenboog van het andere motiefje, 1 losse, 1 stokje) in het 3e stokje van het bloemblad.

Schema voor sjaal/schouderdoek

De bloemensjaal zoals ik hem gemaakt heb bestaat uit 70 motieven. De bovenste rij is 13 motieven breed. Iedere rij daarna heeft steeds 1 motief minder. De onderste rij heeft 7 motieven. Je kan de sjaal natuurlijk altijd langer, korter, breder of smaller maken precies naar je eigen smaak.

Schema voor een sjaal/schouderdoek. Je kan hem zo breed en hoog maken als je zelf wilt.Steekdiagram

Diagram is gescand uit Simply Crochet issue 7

3 opmerkingen:

 1. Mooie shawl...ga ik zeker proberen,dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig duidelijk! En fraai natuurlijk ;-)
  J.A.

  BeantwoordenVerwijderen

 3. hoeveel bolletjes wol gaan in de sjaal. hij is heel mooi

  BeantwoordenVerwijderen