07 mei, 2017

Tunische steek van de week - week 8: combinatiesteek 1

Een paar dagen later dan anders in verband met de meivakantie maar hier is dan de nieuwe Tunische steek van de week. Deze keer zonder stap-voor-stap foto's en filmpje omdat het om een combinatie gaat van twee steken die ik al heb uitgelegd.

Vorige week heb ik je laten zien hoe je de Tunische rechte steek averecht gehaakt doet. Een grappige steek met een heel open resultaat. Vandaag laat ik je zien hoe je deze steek mooi kan combineren met de Tunische rechte steek uit week 3. Het resultaat is verrassend!

De Tunische rechte steek


Deze steek heb ik in week 3 uitgelegd. Voor een uitgebreide beschrijving klik je hier.

Hieronder een korte opfrisser.

1. Begin met een basistoer.
2. Sla de eerste steek over. Steek de haaknaald tussen de voorste en achterste verticale lussen door helemaal naar achteren.
3. Sla om en haal door.
4. Herhaal t/m de op één na laatste steek. De laatste steek haak je door de de twee lussen aan de zijkant.
5. Sluit de toer met 1 losse. Maak een omslag en haal deze door twee lussen tegelijk tot je nog maar 1 lus op je haaknaald hebt staan.


De Tunische rechte steek averecht gehaakt


Deze steek heb ik vorige week uitgelegd. Voor een uitgebreide beschrijving klik je hier.

Hieronder een korte opfrisser.

1. Begin met een basistoer.
2. Sla de eerste steek over. Haal de werkdraad vóór je werk. Steek nu de haaknaald tussen de voorste en achterste verticale lussen door helemaal naar achteren.
3. Sla om en haal door.
4. Herhaal t/m de op één na laatste steek. De laatste steek haak je onder de twee lussen aan de zijkant.
5. Sluit de toer met 1 losse. Maak een omslag en haal deze door twee lussen tegelijk tot je nog maar 1 lus op je haaknaald hebt staan.


Combinatie


Als je deze twee steken met elkaar combineert krijg je een heel leuk effect. Het lapje is soepel en heeft een interessant reliëf. Ik vind het werkelijk geweldig voor een mooie deken of kussen. Of met een dikker garen voor een tas. En ik denk dat het, als je het met een dikkere haaknaald haakt, ook heel erg leuk is voor een trui of vest. Het lapje krult licht aan de randen en trekt wat naar rechts waardoor je een soort ruit krijgt. Maar met goed opspannen krijg je het weer keurig vierkant.

1. Begin met een basistoer.
2. Sla de eerste steek over. Haak: *1 x Tunische rechte steek, 1 x Tunische rechte steek averecht*. Herhaal tussen ** tot het einde van de toer. De laatste steek haak je door je haaknaald onder de twee lusjes aan de zijkant te steken.
3. Sluit de toer met 1 losse en door daarna een omslag te maken en deze door twee lussen tegelijk te halen tot je nog maar 1 lus op je haaknaald hebt staan.
4. Sla de eerste steek over. Haak: *1 x Tunische rechte steek averecht, 1 x Tunische rechte steek*. Herhaal tussen ** tot het einde van de toer. De laatste steek haak je door je haaknaald onder de twee lusjes aan de zijkant te steken.
5. Sluit de toer zoals bij punt 3.

Je haakt de steken telkens om en om. En je wisselt per toer af met welke steek je begint.


Afkanten


Je haakt de steken zoals in alle andere heengaande toeren. Alleen haal je de omslag niet alleen door de steek maar ook meteen door de lus op je haaknaald. Zo blijf je één lus op je haaknaald houden. Haak de laatste steek net als altijd: steek de haaknaald onder de twee lusjes aan de zijkant, sla om en haal door. Knip de draad door en haal deze door de laatste lus.

En dat was de steekcombinatie van deze week. Volgende week weer een nieuwe steek!

Tot dan!
Marjolein

Geen opmerkingen:

Een reactie posten