06 mei, 2017

Alles is haken - boekverslag

Hou je van kleur? Van veel verschillende soorten projecten? Van gezellige woonaccessoires, versiersels voor je tuin en mooie sjaals? Hou je daarnaast ook nog eens heel erg van haken? Dan is het boek "Alles is haken" van Saskia Laan hét boek voor jou. Van vlaggetjes tot kantsjaals en van lampionnen tot dekens, Saskia heeft er een patroon voor bedacht. Saskia is onder andere bekend van haar vlogs en haar boeken die ze samen met Claire Boeter maakte. Dit is haar eerste solo boek en ik kan je alvast verklappen dat het er geweldig uit ziet!
Inhoud:
na de inhoudsopgave volgt het voorwoord. Daarna komt het hoofdstuk "Voordat je begint..." waarin Saskia schrijft over materiaal en technieken. In "De basis van het haken" legt ze vervolgens de gebruikte haaksteken uit met tekeningen, tekst én meteen het haaksymbool er bij. Handig! Naast de basissteken legt ze ook een aantal bijzondere steken kort uit. Verderop in het boek worden deze steken uitgebreider uitgelegd. Wat ik zelf heel leuk vind, is dat ze een stukje wijdt aan kleurenleer. Hierin legt ze een aantal regels uit met betrekking tot het combineren van kleuren maar ook wat elke kleur betekent en welke kleuren mooi staan bij verschillende types mensen (denk aan lentetype, zomertype enzovoort). Daarna volgen de diverse patronen. Het boek sluit af met een uitgebreid dankwoord. Een handig extraatje wordt gevormd door de boekenlegger waarop enkele veel gebruikte haaktermen staan uitgelegd. Leuk én handig!
Nederlands, 126 pagina's, 27 patronenPatronen:
ieder patroon begint met een mooie foto van het te haken project, een korte inleidende tekst, de gebruikte materialen en de uiteindelijke afmeting. Eventuele bijzondere steken worden uitgelegd voordat het patroon begint door middel van tekst en foto's en daarna volgt het werkelijke patroon. Iedere toer start op een nieuwe regel en het toernummer is vetgedrukt wat er voor zorgt dat het patroon makkelijk te lezen is. Saskia werkt met symbolen voor veel terugkerende steekcombinaties wat voor mij even wennen is maar die de tekst uiteindelijk makkelijker leesbaar maken doordat de zinnen korter zijn.
De afwerking van het project wordt apart beschreven.
Daar waar nodig zijn handige en overzichtelijke haakschema's toegevoegd. En bij bijna ieder patroon staan wel enkele tips die makkelijk te herkennen zijn doordat ze in een gekleurde cirkel staan.Conclusie:
het boek is goed geschreven, prachtig gestyled met heldere beschrijvingen. De projecten variëren van poncho's en vesten tot dekens, laptophoezen, vloerkleden, onderzetters en nog veel meer. Ben je op zoek naar een boek met veel variatie in projecten dan is dit boek zeker iets voor jou. Zowel beginnende als gevorderde haaksters kunnen hun hart ophalen met dit boek. Wat mij betreft een echte aanrader! Ik ben benieuwd naar haar volgende boek....2 opmerkingen:

  1. Tis echt een leuk boek. Ik ben nu met de vlaggetjes bezig en heb het vest van de onderste foto ook al gemaakt. Echt een aanrader ja!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Uit dit boek heb ik echt al heel veel gehaakt! Nog steeds zo blij mee met dit boek!! Goed uitleg, fijne tekeningen...ik kan niets bedenken wat ik niet fijn vond! Als je een echte haak liefhebber bent, moet deze gewoon op je plank liggen ;-)

    Groetjes Marijke

    BeantwoordenVerwijderen