23 februari, 2017

Sokken CAL - deel 3: spie

Ik zag al heel wat grote en kleine hielen voorbij komen op Facebook en tussen mijn e-mails, geweldig! Dan kunnen we vandaag snel verder met deel 3 van onze sokken CAL: de spie.


Wat is de spie?


De spie is het gedeelte van de sok dat over je enkel en wreef gaat tot het smalle gedeelte van je voet. In de spie ga je minderen tot je precies genoeg steken overhoudt voor je voet.
De minderingen in de spie haak je met de zichtbare mindering (methode 1 van de tutorial).
Aan de slag!


Vanaf nu haak je weer gewoon in de rondte, net als bij het been.

1. Begin met een gehaakt beginstokje en haak vervolgens langs de eerste zijkant van de grote hiel in elke toer vasten een stokje. In de overgang van hiel naar voet haak je een extra stokje samen met het eerste stokje op de voet. Daardoor krijg je geen gaatje bij de overgang naar de voet.
2. Haak stokjes over het gedeelte van de voet. Dit is precies de helft van het aantal steken waar je mee begonnen bent. Dit aantal verandert niet!
3. Maak vervolgens weer een zichtbare mindering aan de andere kant van de voet door de laatste steek van de voet samen te haken met een stokje in de overgang van voet naar grote hiel.
4. Haak nu langs de tweede zijkant van de grote hiel hetzelfde aantal stokjes dat je haakte langs de eerste zijkant van de grote hiel.
5. Haak stokjes over de kleine hiel en sluit de toer met een halve vaste in het gehaakte beginstokje. Tel je steken en zorg er voor dat je een even aantal steken hebt. Eventueel haak je een extra stokje in de kleine hiel.

Je hebt nu veel meer steken dan waar je mee begonnen bent. Deze ga je allemaal wegminderen in de spie.

6. In iedere toer haak je een zichtbare mindering met het laatste stokje van de hiel/zool en het eerste stokje van de voet direct aan de linkerkant van de sok.
7. Haak vervolgens ook een zichtbare mindering met het laatste stokje van de voet en het eerste stokje van de hiel/zool aan de rechterkant van de sok.

Herhaal stap 6 en 7 tot je op het gewenste aantal steken voor de voet uitkomt.


Lijn 1: gehaakte beginstokjes
Lijn 2: stokjes in de grote hiel
Lijn 3: minderingen in de spie
Het kan heel goed zijn dat het aantal steken dat je nodig hebt voor de voet anders is dan het aantal steken dat je nodig had voor het been. Dat geeft helemaal niets! Je mindert gewoon net zo lang tot je het juiste aantal steken hebt voor de voet.

Heb je een erg hoge wreef? Haak dan twee toeren met minderingen gevolgd door 1 toer zonder minderingen. Zo krijg je meer instapruimte.

Let op:


Omdat je voor de linkersok een toer extra moest haken bij de grote hiel, heb je voor de spie ook twee steken meer nodig. Je haakt dus aan iedere kant van de grote hiel voor de linkersok één steek meer dan voor de rechtersok. Daardoor wordt je spie ook één toer langer! Dus: heb je voor de rechtersok 19 steken langs de grote hiel gehaakt, dan haak je voor de linkersok 20 steken langs de grote hiel.
Blijf vooral je sok tussendoor goed passen en schrijf op wat je doet. Dat maakt het haken van sok 2 een stuk makkelijker.

En, gelukt? Heb je vragen? Loop je ergens op vast? Vertel het me vooral zodat ik je kan helpen. Dat kan hier op mijn blog, op Facebook of via een email.

Huiswerk voor deze week: haak de spie. Ben je klaar met de rechtersok, haak dan vooral verder aan je linkersok. Donderdag 2 maart gaan we de sok helemaal afhaken.

Succes!

Marjolein

Geen opmerkingen:

Een reactie posten