29 juli, 2017

Granny squares anders - boekverslag

Vandaag weer een boekbespreking van een boek uit de categorie "granny squares". Net als vorige week staan er in dit boek heel veel projecten die opgebouwd zijn uit verschillende vormen granny squares. Er staan namelijk niet alleen vierkantjes in het boek maar ook driehoeken, zeshoeken, rondjes, bloemen, ruiten, sterren en zelfs een paisley model! In "Granny squares anders" van Beatrice Simon & Barbara Wilder vind je een veelheid aan projecten om te maken met deze kleine, gehaakte vormen. Ideaal om te haken in het vliegtuig, in de auto, op de boot, op de camping, op het strand, langs het zwembad.....
Inhoud:
het boek begint met de inhoudsopgave gevolgd door het voorwoord. Dan volgen alle patronen van de verschillende "vierkantjes". Ieder project dat in het boek beschreven wordt, verwijst terug naar deze patronen. Na deze basispatronen volgt de uitleg voor de verschillende projecten. Als laatste vind je het hoofdstuk "Tips en info" waar je alles kan vinden over de gebruikte afkortingen en de gebruikte steken. Ook wordt er duidelijk uitgelegd hoe je de verschillende motiefjes aan elkaar vast maakt door middel van haken en naaien.
Patronen en projecten:
alle basispatronen zijn voorzien van een mooie, duidelijke foto en een werkbeschrijving. Aan het begin van de werkbeschrijving worden eventuele speciale steken zoals bijvoorbeeld een begincluster uitgelegd. Daarna begint het patroon. Iedere toer begint op een nieuwe regel. De toeren worden uitgebreid beschreven waardoor ik ze soms 2x moest lezen om goed te begrijpen wat er staat. Ook wordt er veel gewerkt met afkortingen, ** en (). De afkortingen worden gelukkig wel "vertaald" maar de ** en () moet je zelf zien te achterhalen wat er mee bedoelt wordt. Heb je echter al meer patronen gehaakt dan moet het geen probleem zijn. Verder heeft elk patroon ook een steekdiagram.
De projecten in het boek hebben natuurlijk allemaal een mooie grote foto en een lijst met benodigdheden. Er wordt ook een steekverhouding bij gegeven wat het makkelijk maakt om een ander garen te gebruiken dan het garen dat in het boek gebruikt is. Onder het kopje "instructies" wordt precies verteld wat je moet haken voor het project, eventueel in welke kleurvolgorde en hoe je alles aan elkaar vast haakt. Ook een eventuele rand of hengsels worden hier beschreven. Onder het kopje "afwerking" staat precies uitgelegd hoe je het project mooi afwerkt.
Conclusie:
een prachtig boek met leuke en mooie projecten. Naast dat het boek veel projecten biedt om te maken, dient het ook als inspiratieboek. Leef je uit met je eigen kleuren en verzin zelf mooie kussens, tassen, dekens of applicaties met de basispatronen uit het boek. Wat mij betreft is dit een boek die bij iedere granny square (en andere basismotieven) liefhebber in de kast zou moeten staan!


2 opmerkingen: