08 juli, 2017

75 schelpen, vissen en andere zeedieren - boekverslag

In de zomer loop ik graag over het strand. Lekker langs de vloedlijn waar het zand nat en hard is en waar de schelpen en het zeewier liggen. Soms zie je een krabbetje of een zeester en als je echt geluk hebt, vind je een slakkenhuis met pokken er op of een dubbel roze of geel schelpje. Allemaal schatten die ik vroeger als kind verzamelde en waar nu mijn eigen kinderen mee thuis komen. Omdat ze na verloop van tijd toch wat gaan stinken worden deze schatten uiteindelijk weggegooid. Met deze gehaakte en gebreide exemplaren uit "75 schelpen, vissen en andere zeedieren" van Jessica Polka hoeft dat gelukkig niet!Inhoud:
na de inhoud volgt een kort voorwoord en een uitleg over hoe het boek in elkaar zit. In het eerste hoofdstuk wordt vervolgens uitgelegd welke materialen en gereedschappen je nodig hebt voor de patronen in het boek gevolgd door een uitleg over de gebruikte symbolen en afkortingen. Er is zelfs een pagina gereserveerd voor wasvoorschriften! Dan komen er een paar pagina's waar een aantal steken en technieken worden uitgelegd. Eerst voor het breien en daarna ook voor het haken.
Vervolgens een aantal pagina's met grote verzamelfoto's waarop alle patronen terug te vinden zijn. De pagina's zijn verdeeld in onderwerpen als "het strand", "getijdenpoel", "koraalrif" enzovoort. Zelfs de diepzee is vertegenwoordigd! Bij ieder figuurtje staat het paginanummer van het patroon vermeld.
Na deze foto's volgen de patronen. Om je een idee te geven wat je allemaal kunt maken met de patroontjes, zijn er aan het eind van het boek een aantal projecten beschreven zoals een mobile, een soort aquarium, een kussen, een sjaal en nog meer.
Nederlands, 128 pagina's, 76 patronen.

Patronen:
als eerste worden alle breipatronen getoond. Daarna volgen alle haakpatronen. Bij ieder patroon staat een foto afgebeeld. Bovenaan het patroon staat het paginanummer vermeld van de overzichtsfoto waar het patroon bij hoort. Dan volgt een gekleurd balkje (groen voor breien, blauw voor haken) waar alle benodigdheden en de moeilijkheidsgraad in staan vermeld.
Ieder patroon begint met eventuele specifieke opmerkingen zoals "werk alleen in de achterste lussen" of "houd het lijf plat voor het vormen van de staart". Daarna wordt het patroon toer voor toer beschreven. Iedere toer begint op een nieuwe regel. Het toernummer is vetgedrukt wat het lezen vergemakkelijkt. Aan het eind van de toer staat het aantal steken vermeld dat je moet hebben. De toeren worden duidelijk beschreven zonder al te veel tekst te gebruiken.
Ook de afwerking van de patronen wordt duidelijk beschreven. Hier vind je bijvoorbeeld aanwijzingen voor het aanbrengen van borduursteken, kraaltjes of het in elkaar zetten van het figuur.
Verder vind je bij praktisch alle patronen een steekdiagram, zowel bij het breien als bij het haken.

Conclusie:
hou je van het strand? Zowel de Noordzeekust als de tropische wateren? En wil je daar iets van terug laten komen in je interieur? Dan is dit boek echt iets voor jou! Zeker als je naast haken ook breien als hobby hebt, kan je met dit boek enorm veel mooie dingen maken. De details zijn werkelijk schitterend en aan alles is gedacht. Van kleine gekleurde strepen op minivisjes tot de tentakels van kwallen of de textuur van het koraal, overal is een mooie oplossing voor verzonnen. Het enige minpuntje dat ik kan bedenken is dat er een vrij kleine letter is gebruikt waardoor het soms wat lastiger te lezen is. Maar ondanks dat is het een prachig boek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten