29 juni, 2017

Tunische steek van de week - week 11: Tunisch stokje

De vorige keer liet ik je een mooi stekenpatroon zien met gaatjes. Deze keer weer een combinatie tussen twee steken maar nu met een streepeffect. De combinatiesteek van deze week bestaat uit een bekende steek - de gewone Tunische steek - en een nieuwe steek: het Tunische stokje.


Voorkant

Tunische combinatiesteek 3


Het lapje dat je met deze steek haakt, is redelijk soepel. Het lapje krult maar heel licht op de hoeken en behoudt zijn vorm vrij goed. Aan de voorkant krijg je een leuk lijnenspel maar het is de achterkant die ik helemaal geweldig vind! Ik vind het een super steekje voor een zomers vest of trui.


Achterkant
Ik haakte dit vierkant met Scheepjes "Softfun 2513 Cotton Candy".
Volg de geschreven uitleg of kijk naar de instructievideo. Succes!

Toer 1

De eerste toer haak je met de gewone Tunische steek. Deze heb ik in week 1 al uitgelegd. Voor een uitgebreide beschrijving met foto's en video klik je hier. Hieronder ter herhaling de uitleg zonder foto's.

1. Eerst haak je een basis toer.
2. De eerste steek sla je over. Steek je haaknaald van rechts naar links onder het 2e verticale lusje door. Maak een omslag en haal door. Je hebt nu weer 2 lussen op je haaknaald staan. Steek je haaknaald van rechts naar links onder het volgende verticale lusje door, maak een omslag en haal door. Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald staan. Ga zo door tot en met de één na laatste steek.
3. De laatste steek is iets anders. In plaats van dat je de haaknaald onder het verticale lusje steekt, steek je hem óók door het lusje dat daarachter ligt. Maak een omslag en haal door.

4. Sluit de toer door eerst 1 losse te haken en vervolgens een omslag te maken en deze door twee lussen te halen tot je nog maar 1 lus op je haaknaald hebt staan.

Toer 2: het Tunische stokje
De vogende toer gaan we stokjes haken, Tunische wel te verstaan! Ze lijken heel erg veel op de stokjes bij gewoon haken, moeilijk zijn ze in ieder geval niet!

1. De eerste steek sla je over. Maak een omslag en steek je haaknaald van rechts naar links onder het volgende verticale lusje door.


Omslaan, insteken van rechts naar links onder het
volgende verticale lusje...2. Maak een omslag en haal door.


... omslaan en doorhalen...


3. Maak weer een omslag en haal door twee lussen. Je hebt een stokje gehaakt!


...omslaan en door 2 lussen halen.


4. Ga zo door tot de laatste steek van de toer. Bij de laatste steek maar je een omslag en steek je je haaknaald onder beide lusjes aan de zijkant door. Haak het stokje zoals alle andere stokjes.
5. Sluit nu de toer zoals bij toer 1.


Sluit de toer.


Herhaal toer 1 en 2 tot je lapje groot genoeg is. Ik haakte zelf 6 herhalingen en kantte af met de gewone Tunische steek.Afkanten


Het afkanten van dit lapje doe je na een toer stokjes. Dit doe je door af te kanten zoals je bij de gewone Tunische steek doet: steek de naald van rechts naar links onder het verticale lusje door, sla om en haal door en meteen ook door de lus op je haaknaald. Ga door tot en met de laatste steek. Knip de draad af en haal deze door de laatste lus om af te kanten.

En dat was de steekcombinatie van deze week. Wat vind jij de mooiste kant? De voorkant of de achterkant? Ik vind zelf de strepen aan de achterkant zo gaaf!

Volgende keer laat ik je zien hoe je een Tunisch bobbeltje haakt. Tot dan!

Marjolein

Geen opmerkingen:

Een reactie posten