10 juni, 2017

Gehaakte lappenpoppen 2 - boekverslag

Na het succes van "Gehaakte lappenpoppen" schreef Sascha Blase-van Wagtendonk "Gehaakte lappenpoppen 2". In dit tweede deel  vind je patronen voor nieuwe lappenpoppen maar ook voor mini versies van de lappenpoppen uit deel 1 en 2 en een aantal kleertjes. Kortom: weer genoeg te doen voor onze haaknaalden!
Inhoud:
na de inhoudsopgave en het voorwoord volgt de uitleg van de gebruikte haaksteken. De uitleg is uitgebreid gedaan met tekst én verduidelijkende tekeningen. Ook het samen haken van stokjes en de magische ring worden duidelijk uitgelegd. Vervolgens legt Sascha het een en ander uit over de garen keuze. Aan de hand van één patroon gehaakt met 9 verschillende garens laat ze zien wat het effect van een ander garen op een patroon is. Heel verhelderend! Na een pagina met tips en trucs en de uitleg van de tekens die de moeilijkheidsgraad aangeven, volgt een hoofdstuk over het in elkaar zetten van de lappenpoppen. Door middel van veel foto's en geschreven uitleg wordt het in elkaar zetten haarfijn uitgelegd. En dan beginnen de eigenlijk patronen.
Nederlandstalig, 95 pagina's, 21 patronen.
Patronen:
een aantal van de lappenpoppen uit deel 1 worden in deel 2 als mini versie gehaakt. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe dieren die in zowel groot als klein formaat gemaakt worden. Het grote voordeel van de mini lappenpoppen is het formaat. Ze passen heel goed in heel kleine handjes zodat ook babies er goed mee overweg kunnen.
Ieder patroon begint met een mooie grote foto, een lijst met gebruikte materialen en de afmeting als je het met hetzelfde garen haakt. Alle titels, gekleurde vlakken en andere accenten in de tekst zijn in dezelfde kleuren als de betreffende lappenpop. Daardoor wordt het een heel vrolijk geheel.
Ieder onderdeel van de lappenpop begint met een nieuwe subtitel. Elke toer begint op een nieuwe regel en is vetgedrukt wat het leesgemak verhoogt. De patronen zijn duidelijk geschreven en ook handelingen als het plaatsen van veiligheidsogen of het aannaaien van onderdelen worden helder uitgelegd. Het enige nadeel vind ik dat de letters van een vrij klein formaat zijn. Dat maakt het net weer iets lastiger om te lezen.
Conclusie:
een mooi boek met leuke nieuwe ontwerpen. De mini's vind ik een erg leuke aanvulling op deel 1 en ook de kleding is leuk bedacht. De aaibaarheidsfactor is wederom hoog, zeker ook door het gebruikte garen "Stone Washed" van Scheepjes. Dus heb je wat uurtjes over? Of wil je iets anders haken tussen al je andere projecten door? Dan zijn de lappenpoppen in dit boek een goede keus. En er zijn vast wel kinderhanden in je omgeving die er mee gevuld kunnen worden!
1 opmerking:

  1. Goed idee om aandacht te besteden aan dit leuke boek. Kinderen zijn helemaal blij met deze knuffels. Na het overweldigende succes van het eerste lappenpoppenboek is dit boek wat ondergesneeuwd. Terwijl er zoveel leuke patronen in staan.

    Groetjes en fijn weekend, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen