14 januari, 2017

Sophie's Universe - boekverslag

Begin 2015 startte er een CAL (= Crochet-A-Long/samen haken). De CAL was geschreven door Dedri Uys en heette "Sophie's Universe". Het was een mysterie CAL dus je wist niet precies hoe het patroon er uit zag, alleen dat het een vierkante deken zou worden. Spannend! Ook ik haakte toen aan maar moest helaas wegens tijdgebrek na week 6 weer afhaken. Sophie ligt nog steeds te wachten tot ik tijd heb om haar af te maken, iets wat ik zeker een keer ga doen. En dat is nu een stuk makkelijker geworden want: het patroon is vanaf heden verkrijgbaar in boekvorm! En persoonlijk vind ik dat veel prettiger om mee te werken dan met allemaal losse printjes.

Inhoud:
het boek begint met een voorwoord van Dedri Uys waarin ze onder andere uitlegt hoe de deken aan haar naam komt. Dan volgt een hoofdstuk over het gebruikte materiaal, hoeveel je daar van nodig hebt, gebruikte afkortingen en alle verdere informatie die je nodig hebt om de deken te haken. Daarna komt een uitgebreid hoofdstuk waar alle gebruikte steken zeer duidelijk in uitgelegd worden. Niet alleen met tekst maar ook met heel veel duidelijke stap-voor-stap foto's. Daarna begint het patroon. Helemaal achterin het boek vind je invulpagina's om bij te houden welke kleuren je voor welke toer gebruikt, wel garen je gebruikt en nog een aantal blanco notitiepagina's.
Engelstalig, 216 pagina's.Patroon:
Het boek draait dus om één patroon: de deken "Sophie's Universe". Het patroon is opgedeeld in 18 delen, net als de oorspronkelijke CAL. Ieder deel begint met een aparte pagina waar foto's van het te haken deel op staan en per toer de door Dedri gebruikte kleuren. Dedri heeft zelf drie dekens gehaakt en van alle drie geeft ze het kleurenschema. Op de pagina's daarna worden de toeren stuk voor stuk uitgelegd. De tekst is duidelijk maar mocht je het Engels net niet goed meester zijn dan helpen de duidelijke begeleidende foto's enorm. Verder vind je overal waar dat nodig is kleine notities met extra uitleg of een handige tip of hint.


Conclusie:
Een geweldig boek van een geweldig patroon dat heel goed uitgewerkt en beschreven is! Iedereen die van haken en dekens houdt, zou een exemplaar in de kast moeten hebben staan. Het patroon is niet het makkelijkste dat er is maar als je jezelf een avontuurlijke beginner noemt of al wat meer ervaren bent, moet het - zeker met behulp van alle foto's - geen probleem zijn om deze deken te haken. Ik heb in ieder geval veel zin om met haar door te gaan.2 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor je recensie Marjolein.
  Het is duidelijk dat je geen kat in de zak koopt met dit geweldige boek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan Anjo! En je hebt helemaal gelijk: als het ontwerp van de deken je aanstaat is het zeer de moeite waard het boek aan te schaffen.

   Verwijderen