28 januari, 2017

Granny Squares, 30 dekens - boekverslag

Veel mensen die beginnen met haken, beginnen met een basis granny square. Leuke kleine vierkantjes in één kleur of meerdere kleuren. Lekker snel klaar en je kan je helemaal uitleven wat betreft de gebruikte kleuren. Ze zijn dan ook heel populair om restjes garen op te maken.
Naast de bekende basis granny square zijn er nog tal van andere vierkanten om te haken, de één nog mooier dan de andere. Maar ja, wat ga je uiteindelijk maken van die stapels granny squares? Het boek "Granny Squares, 30 dekens om te haken" van Margaret Hubert biedt je een mooie oplossing voor dat probleem: dekens!Inhoud:
Na een kort voorwoord en dankwoord volgt een pagina waar je in één oogopslag kan zien welke granny square patronen er in het boek staan. Van iedere square is een foto geplaatst met daarbij de pagina nummers van het patroon en de dekens die er mee zijn gemaakt. Na de inleiding over het ontstaan van het boek volgen de patronen. Helemaal achter in het boek vind je de uitleg over de gebruikte technieken waaronder diverse manieren voor het aan elkaar maken van de vierkantjes. Verder vind je daar nog een lijst met afkortingen en de gebruikte haaksymbolen.
Nederlandstalig, 10 patronen, 30 dekens, 128 pagina's.
Patronen:
In het boek staan 10 verschillende patronen voor granny squares. Per patroon zijn drie dekens gemaakt, allemaal in andere kleuren en garens. Daardoor is goed te zien dat een vierkantje er totaal anders uitziet als je het met andere kleuren haakt. De uitstraling van de dekens van hetzelfde patroon is daardoor iedere keer heel anders. De patronen hebben een niveau-aanduiding van beginner tot ervaren. Bij ieder patroon vind je een foto van één granny square, de beschrijving in tekst en een steekdiagram. Na het patroon van de granny square volgen de schema's van drie verschillende dekens die met dat patroon zijn gemaakt. Per deken staat beschreven wat voor soort garen er gebruikt is (zonder merken te noemen), welke kleuren gebruikt zijn en hoeveel je per kleur nodig hebt, de steekverhouding, totale afmeting van de deken en het niveau (beginner tot gevorderd). Naast de grote foto van de deken vind je een getekend diagram van de deken, een soort "plattegrond", waar goed op te zien is hoe de deken in elkaar zit. Iedere deken wordt afgewerkt met een andere rand die ook weer duidelijk in tekst en met steekdiagram uitgelegd wordt.

Conclusie:
het boek biedt prachtige granny squares en de verwerkingen tot dekens zijn stijlvol en mooi. De beschrijvingen zijn zeer goed te volgen en de toevoeging van de steekdiagrammen is een grote plus. Er staan prachtige voorbeelden in met diverse kleurschema's om precies na te maken of als inspiratie te gebruiken. En naast dat je de dekens uit het boek kan maken, maak je natuurlijk net zo gemakkelijk iets anders met deze granny squares. Ik vind het een echte aanrader!Geen opmerkingen:

Een reactie posten