04 november, 2015

Sokken haak je zo! - boekverslag

Zo, allebei de beurzen zijn weer achter de rug en wat was het weer gezellig! Ik vind het altijd zo leuk om mijn klanten "live" te spreken en te zien. Inmiddels zijn alle garens weer geteld en opgeborgen, is de website weer up to date en heb ik eindelijk de doos met nieuwe haakboeken open kunnen maken. Vandaag laat ik je daarom meteen een superleuk nieuw boek zien, geschreven door mijn moeder Jo An Luijken.

Eerder schreef Jo An al drie boeken over het breien van sokken en handschoenen, nu heeft ze zich met "Sokken haak je zo!" gestort op het maken van een uitgebreide beschrijving over het haken van sokken. Uiteraard ben ik lichtelijk bevooroordeeld omdat ze mijn moeder is, maar ik kan je uit eigen ervaring melden dat het haken van sokken helemaal niet moeilijk is, sneller gaat dan het breien van sokken en - en dat is niet onbelangrijk - dat gehaakte sokken echt heel erg lekker zitten.

Inhoud:
in het boek worden eerst de diverse technieken uitgelegd die je nodig hebt voor het haken van sokken. Ook zijn er filmpjes van gemaakt die je middels de QR-code op je smartphone kan zien.  Daarna volgt het hoofdstuk "meten is weten" waar uitgelegd wordt welke maten je moet nemen van je voet om een perfect passende sok te krijgen. Ook vind je daar een algemene maattabel voor als je sokken voor iemand anders gaat haken en je niet de mogelijkheid hebt deze voeten op te meten.
Nederlandstalig, 9 patronen, 48 pagina's.
Patronen:
het boek begint met de twee basispatronen. Eén voor het haken van de boord naar de teen en één voor het haken van de teen naar de boord. En dan wordt het pas echt leuk! Er staan maar liefst zeven patronen voor vrolijke sokken met namen als "Vrolijke Vasten", "Bont Boeketje" en "Zonnige Zomer" in verschillende moeilijkheidsgraden in het boekje. Genoeg om je een poosje aan het haken te houden.


Conclusie:
"Sokken haak je zo!" is een must have voor haaksters met koude voeten. Het haken van de sokken is leuk om te doen en je kan er ieder sokkengaren voor gebruiken die je maar wilt. (Kijk voor een gigantisch aanbod zeker bij mijn moeder in haar winkel). De uitleg is duidelijk, de patronen zijn top en gehaakte sokken zijn werkelijk een droom om te dragen. Ik denk dat ik maar eens aan mijn volgende paar ga beginnen!

Marjolein

17 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. No, it is only available as a printed book in Dutch.

   Verwijderen
  2. How much in total - will it cost before i have the book in Denmark?

   Verwijderen
  3. The book is € 9,95, shipping in an evelope is around € 11,00.

   Verwijderen
  4. So total is 10+11 euros = 21 euros? (170,00 DKr?)

   Verwijderen
  5. I don't know about the DKr but the euro amount is correct.

   Verwijderen
  6. I really WOULD like to have the book.
   I particularly love the white sock.
   And IT IS a fair price for THE BOOK.
   But I don't want to pay more for the shipping of the book, than i am paying for the book.
   So I hope it soon comes as an E-book. Or can be bought here....

   Verwijderen
 2. wat grappig gehaakte sokken. Daar zou ik eerder aan beginnen dan aan sokken breien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook en het is verbazend makkelijk. Gewoon bij het eerste patroon beginnen. En ze zitten echt heel erg lekker!

   Verwijderen
 3. Hallo, de twee boekjes, sokken brei je zo en handschoenen &wanten brei je zo. Heb ik al van Jo An. Dan heb ik ook nog slofjes en pantoffels haak je zo van Tanja muller. Maar daar staan alleen sokken in van hele dikke wol, die ik voor mijn zoon haakte. Ik heb daar een paar lederen zolen onder gezet en nu draagt hij deze als sloffen. Maar als ik het goed begrijp is dit nieuwe boekje gebaseerd op de leuke sokken wolletjes die vol op te koop zijn? Dat spreekt mij meer aan want die wol is dunner en dan kun je de sokken vaker aan. Kun je iets zeggen over de pen dikte waarop deze sokken gehaakt worden? In dit nieuwe boekje? Groetjes Marie Bartels

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Marie,
   De sokken in dit boekje zijn bedoeld voor dagelijks gebruik in schoenen. Daarom worden ze ook met standaard sokkengaren gehaakt (ca. 420 meter op 100 gram). De gebruikte haaknaalden variëren in maat van 2,0 tot 2,75 mm. Marjolein

   Verwijderen
 4. Dat is geweldig! Er is zo veel sokken wol om uit te kiezen! Ik ga het boekje meteen bestellen! Bedankt voor de info groetjes Marie Bartels

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind de foto's erg mooi, ga eens kijken waar ik het boekje kan krijgen hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In principe kan je ze overal krijgen, bij boekwinkels, bol.com en handwerkzaken. En uiteraard kan je hem ook bij mij in de winkel bestellen.
   Marjolein

   Verwijderen
 6. Ik was vanmiddag erg blij toen ik de postbode zag. Had gisteren nl. het boek besteld bij bol.com. Leuk!!! Ik ben er erg blij mee. Ik moest werken vanavond, anders was ik al meteen begonnen...
  Echt een aanrader.
  Gr, Flo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hoi, een vraagje. Dit zie ik best zitten, maar ik vraag me af, zit het ook lekker onder je voet? Voel je dan niet specifiek de steken of is het net als bij een gebreide sok?

  BeantwoordenVerwijderen