23 januari, 2016

Temperatuurdeken 2016

Via Facebook kwam ik eind 2015 in aanraking met het fenomeen "temperatuurdeken". Ik vond het meteen een fascinerend idee en verdiepte mij er wat meer in. Hoe meer ik er over las, hoe leuker het me leek om er ook één te maken.

Nu hoor ik je vragen: "Wat is een temperatuurdeken?". Een temperatuurdeken is een deken waarvan de kleuren bepaald worden door de temperatuur. Van te voren maak je een lijst met de kleuren die je wilt gebruiken en wijs je iedere kleur een temperatuur toe. Ik heb gekozen voor intervallen van 3 graden. Bijvoorbeeld 1,0 t/m 3,9 graden is middenblauw en 13,0 t/m 15,9 graden is groen.

Dan bedenk je welke temperatuur je wilt gebruiken. Alleen de hoogst gemeten per dag? Alleen de laagst gemeten temperatuur? Misschien allebei de temperaturen of alleen de gemiddelde temperatuur, alles kan en mag.Daarna bepaal je hoe je de deken wilt maken. Wil je strepen of wil je figuren haken? Hou er als je strepen wilt haken wel rekening mee dat je 366 toeren moet maken voor een heel jaar. Als je een hoge steek gebruikt, wordt je deken ettelijke meters lang!Ik heb gekozen een simpele granny van 3 toeren. De eerste toer is de laagst gemeten temperatuur, de tweede toer de hoogst gemeten temperatuur en de derde toer is altijd gebroken wit. Het garen dat ik gebruik is Scheepjes Colour Crafter, een heerlijk 100% acryl garen dat in maar liefst 63 kleuren verkrijgbaar is. Ik haak met haaknaald 4,5 mm.En nu haak ik iedere dag één vierkantje. En omdat ik de draadjes ook meteen wegwerk hoef ik aan het eind van het jaar alleen nog een rand er omheen te haken.

Haak jij ook een temperatuurdeken?

Marjolein7 opmerkingen:

 1. Leuk idee! Ik heb er al meerdere langs zien komen. Nee, ik begin er niet aan. Er ligt nu nog teveel...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat dacht ik ook Christine, maar 1 vierkantje per dag is goed te doen. Ik ben 15 minuten bezig met haken én draadjes wegwerken.

   Verwijderen
 2. Vind het eveneens een zeer tof idee en het kriebelde om eraan te beginnen. Maar ga voor deze keer echt eens passen want zit weldra in een verhuis en dan blijft dat gewoon liggen.
  Maar ga jullie zeker opvolgen en genieten van jullie resultaten.

  Lieve groetjes, Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Marjolein, van een temperatuur deken had ik nog niet gehoord, wel van een temperatuur sjaal/das. Het werkt het zelfde, elke dag een toer haken. Al is een sjaal minder werk denk ik. Het leuke is nartuurlijk dat het langzaam van kleur veranderd. Ik ben zeer benieuwd hoe jou deken gaat worden. Veel plezier bij het haken! Groetjes Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Echt een leuk idee. Met de granny's heb je ook nog een mooi beeld van hoe het weer op die dag was. Misschien haak ik volgend jaar ook eens een temperatuurdeken. De temperatuur is nu weer wat hoger dan een paar dagen geleden. Dus de granny's gaan weer wat van kleur veranderen.
  Zou leuk zijn als mensen uit het noorden, midden en zuiden va het land hun temperatuurdeken eens gaan vergelijken.

  Veel haakplezier, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van een temperatuurdeken had ik nog nooit gehoord, maar wat een leuk idee!
  Ik ben benieuwd naar hoe de deken gaat worden en van kleur verandert.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo het is 2 januari 2022
  Ik ben met de kleurenpalet die jij hebt gebruikt begonnen met de temperatuurdeken. Ik gebruik het hexagon patroon, en neem de hoogste en de laagste temperatuur.
  Voor specialedagen zoals nieuwjaarsdag en verjaardagen en dagen die voor mijn gezin belangrijk zij, maak een speciale hexagon.

  BeantwoordenVerwijderen