01 mei, 2014

Workshop haken - boekverslag

Eén van de eerste boeken die ik aanschafte voor de winkel was "Workshop haken" van Nicki Trench. Toen het boek bezorgd werd heb ik het - nieuwsgierig als ik ben - uiteraard doorgebladerd, heb vervolgens een kop thee gezet en ben op de bank gaan zitten om het van voor tot achter te lezen. Daarna is het boek in mijn eigen boekenkast blijven staan. Waarom? Omdat het werkelijk tjokvol prachtige patronen staat en ik regelmatig een mentale aantekening maakte van projecten die ik wilde gaan maken. Deze lijst is nog steeds aanwezig en één project heb ik kunnen wegstrepen (daarover meer in een ander bericht) maar omdat ik nog steeds geen leverancier gevonden heb die potjes tijd verkoopt, ben ik bang dat de lijst voorlopig nog blijft zoals hij is...

Inhoud:
Aan de hand van 35 kleurrijke en stijlvolle haakpatronen leer je in dit boek de techniek van het haken. Het boek is opgebouwd als een cursus met eenvoudige projecten aan het begin van het boek tot uitgebreide en uitdagende projecten aan het eind. De schrijfster Nicki Trench is een bekende ontwerpster die al meer dan twintig jaar cursussen geeft en meerdere handwerkboeken geschreven heeft.
Het boek begint met een uitgebreide beschrijving van de basistechnieken. Zowel de tekeningen als de uitleg zijn zeer duidelijk en maken dit boek erg geschikt voor beginnende haaksters. Daarna gaat het boek verder met drie hoofdstukken die de moeilijkheidsgraad van de patronen aangeven. De beschrijvingen van de patronen zijn uitgebreid en helder en ook aan de afwerking van de projecten is veel zorg besteed.

Hoofdstuk 1: Beginnen maar
In dit hoofdstuk vind je patronen die niet moeilijk zijn om te maken maar die er wel schitterend uitzien. Van een prachtige deken tot leuke tassen, mutsjes, eierwarmers en andere accessoires, alles ziet er even prachtig uit. Ook de afwerking van bijvoorbeeld de tassen met een voering wordt besproken en uitgelegd. Ideale projecten voor als je net begint of zin hebt in iets wat snel klaar is. ( Behalve de deken dan, die is niet moeilijk maar wel groot!)

Voorjaarsdeken pagina 24
Patchworktas pagina 36


Hoofdstuk 2: Oefening baart kunst
De patronen worden iets ingewikkelder met leuke chevrons, waaier- en schelpmotieven en het haken van vorm in een project zoals ronde hoeken aan een slabbetje of duimen in een handschoen. In dit hoofdstuk vind je projecten als mooie sjaals, kussenhoezen, babyschoentjes, babyspeelgoed en vingerloze handschoenen (mét duim!). Mooie projecten voor als je wat ingewikkelder patronen wilt proberen.

Zwierige sjaal pagina 76
Gestreept golvenkussen pagina 62

Hoofdstuk 3: Haken met durf
Heb je wat projecten uit de eerdere hoofstukken gemaakt en ben je toe aan meer uitdaging? Kijk dan eens naar de patronen in dit hoofdstuk. Een prachtige kantsjaal, mooie deken, leuke theemuts, grappige babouschka poppetjes, een schattig peuterjurkje en nog veel meer bieden je een leuke haakuitdaging met een fantastisch resultaat.

Engelenjurk pagina 102
Baboesjka's pagina 96

Conclusie:
Heb ik al gezegd hoe geweldig ik dit boek vind? Ik blader het als gevorderd haakster nog regelmatig door om te genieten van de schitterende foto's, de mooie kleuren die gebruikt zijn en de prachtige patronen. De deken uit hoofdstuk 1 staat nog steeds op mijn lijst van te maken projecten samen met de kantsjaal uit hoofdstuk 3. Al met al vind ik het een heerlijk haakboek. Wat mij betreft hoort hij bij alle haaksters thuis in de boekenkast.


1 opmerking:

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Dit is een fijn boek, waarin allerlei leuke dingen staan om te haken. Ook een heerlijk boek om weer wat inspiratie te krijgen. En hoe herkenbaar: dat van die lijst waarop veel leuke dingen nog wel een poosje op zich laten wachten.

    Groetjes, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen