07 mei, 2014

50 Fabulous Crochet Squares - boekverslag

Het haken van Granny Squares vind ik een heerlijke bezigheid. De lapjes zijn klein en kosten weinig tijd om te maken zodat ik al gauw een patroontje en wat garen pak om er tussendoor één te maken. Vooral in de zomer als het buiten warm is, is het haken van iets kleins heerlijk om te doen. Door hun geringe formaat kan je dit soort haakwerk ook makkelijk mee op reis nemen en menig haakster haakt dan ook in de auto op weg naar de vakantiebestemming. Ik vind het zelf erg leuk om iedere keer een andere Granny te haken en op die manier veel verschillende patronen te ontdekken en nieuwe dingen te leren. Uiteindelijk heb je dan zo veel lapjes gehaakt dat je er een "Sample Blanket" van kan maken, een deken van allemaal verschillende Granny Squares. Op den duur hoop ik ook zo ver te komen. Het begin van de vierkantjes is er, nu nog de tijd om er meer te maken. Misschien als we op vakantie zijn... Aan dit boek zal het in ieder geval niet liggen als het me niet lukt. Met maar liefst 50 verschillende vierkantjes op 72 pagina's kan ik voorlopig vooruit!

Inhoud:
In "50 Fabulous Crochet Squares" van Jean Leinhauser & Rita Weiss staan - zoals de titel al doet vermoeden - vijftig verschillende patronen voor gehaakte vierkantjes. Je wordt wel geacht te kunnen haken en ook kennis te hebben van de ingewikkeldere steken zoals de popcorn en puff stitch en de V-steek, want er is geen uitleg over hoe je de gebruikte steken moet haken.
Na een korte introductie waar ingegaan wordt op het gebruikte garen, de steekverhouding die gebruikt is voor alle squares en hoe het door jou gebruikte garen het formaat van de squares kan beïnvloeden, beginnen de patronen.
Helemaal achterin het boek vind je een lijst met gebruikte afkortingen en tekens en er zijn ook een aantal termen uitgelegd zoals het haken in de voorste en achterste lus.

De patronen:
Er zijn geen hoofdstukken in dit boek te vinden. Na de korte introductie beginnen meteen de patronen voor de verschillende squares. Er is niet echt een logische volgorde in de patronen te vinden. Het eerste patroon is een bloem in een cirkel en het volgende patroon  een standaard Granny Square. Ook staat er niet aangegeven of het een moeilijk of makkelijk patroon is. Wat wel vermeld staat is de uiteindelijke afmeting van de square als je het garen gebruikt dat de schrijfsters gebruikt hebben. De beschrijvingen van de squares zijn uitsluitend in tekst, er zijn geen diagrammen.


Conclusie:
Dit boek is zeker niet geschikt voor de beginnende haakster. Je moet aardig wat kennis van haken hebben om de squares te maken, mede doordat het boek in het Engels geschreven is en er ook geen steekdiagrammen gebruikt worden. Voor de ervaren haaksters onder ons is het echter een leuke uitdaging! De variëteit aan squares is groot en zeker interessant en inspirerend te noemen. De foto's van de squares zijn duidelijk en een aantal staan al op mijn "to do"- lijstje. Er wordt overigens gebruik gemaakt van de Amerikaanse termen.


Al met al een boek waar je lang plezier van zult hebben!

2 opmerkingen:

  1. Mooie granny's. Echt een boek voor de gevorderde granny hakers, die weer eens nieuwe blokjes zoeken.

    Groetjes, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fantastisch boekverslag zeg!
    J.A.

    BeantwoordenVerwijderen