Zo af en toe wil ik op mijn blog een uitgebreid verslag geven over een boek waar ik zelf erg dol op ben. Omdat de teksten in de winkel vaak wat beperkt zijn, wil ik hier graag mijn eigen mening over verschillende haakboeken met jullie delen. Om te beginnen wil ik een boek introduceren wat zeker bij iedere haakster in de kast zou moeten staan: "Haken! Alle steken verzameld" van Betty Barnden.
In dit boek vind je meer dan 200 klassieke en moderne steken. Door de duidelijke teltekeningen wordt het haken van deze steken echt een fluitje van een cent voor zowel beginnende als gevorderde haaksters.
Het boek begint met een korte inleiding over wat haken is en over de geschiedenis van het haken. Daarna een stuk over diverse aspecten van het haken zoals haaknaalden, de diverse maatvoeringen daarin en diverse handige accessoires. Daarna worden de basissteken worden stuk voor stuk met duidelijke tekeningen uitgelegd.
Zelf vind ik het hoofdstukje over de basistechnieken erg handig. Er wordt duidelijk uitgelegd hoe je een nieuwe draad aanhecht, van kleur wisselt en verschillende manieren om je werk aan elkaar te maken met behulp van naaisteken en haaksteken.
Speciale steken als pieksteken, reliëfstokjes, bundel, moes, nop, de salomonsknoop en diverse Tunische steken worden apart uitgelegd. En na een afsluitend hoofdstukje over de stekenproef, het opspannen en het onderhoud van je haakwerk begint het eigenlijke stekenoverzicht.
Alle steken die in dit boek staan, staan eerst met foto's afgebeeld in een soort index. Ze staan gegroepeerd op thema zoals basissteken, waaiers en schelpen en open en ajoursteken. Van iedere steek zie je een klein gehaakt lapje met daarbij het bladzijdenummer waar de uitgebreide beschrijving van die steek te vinden is. Ik vind zelf dat dit het zoeken naar een bepaald soort steek enorm vergemakkelijkt. Omdat ik zelf heel visueel ben ingesteld, zie ik nu in één oogopslag of een steek geschikt is voor wat ik wil haken.
Vervolgens staan op iedere dubbele pagina twee tot vier verschillende steken uitgelegd. Onder de naam van de steek staat (heel handig!) vermeld hoeveel steken je nodig hebt voor het patroon. Bijvoorbeeld: "aantal steken deelbaar door 6 + 1". Je hebt dan bijvoorbeeld 36 steken nodig voor 6 patroonherhalingen plus 1 keerlosse.
Daaronder zie je een foto van een aantal toeren gehaakt in de betreffende steek met daar weer onder een steekdiagram, steekuitleg en een geschreven uitleg. Doordat er op verschillende manieren uitgelegd wordt hoe de steek gehaakt moet worden, is het boek niet alleen voor gevorderden praktisch, maar juist óók voor beginnende haaksters!
Naast prachtige siersteken, handige basissteken en mooie sierranden staan er ook diverse vierkantjes, vormen en motieven als sneeuwvlokken in het boek. Tenslotte worden in het hoofdstuk speciale haaktechnieken als het stokhaken, haken met kralen, doorrijgen met een andere draad en het ophaken van motieven behandeld.
Helemaal achterin staat een lijst met alle gebruikte afkortingen en symbolen, gevolgd door een verklarende woordenlijst en uitgebreid register.
Het boek is gedrukt op mooi stevig papier wat niet snel kreukt en is gebonden met een spiraalrug binnen de boekband. Hierdoor blijft het boek mooi plat liggen als het opengeslagen is.
Al met al is dit een zeer uitgebreid naslagwerk wat absoluut in de bibliotheek van enthousiaste haaksters thuishoort. Zelf ben ik er erg blij mee en ik kijk het dan ook regelmatig in. Zeker als je zelf patronen maakt voor bijvoorbeeld tassen en sjaals is dit boek erg fijn.
Marjolein
Inderdaad een mooi boek, maar helaas nergens meer te krijgen.
BeantwoordenVerwijderenHallo Corine, ik heb nog één exemplaar in mijn winkel: http://haakbaak.nl/page:20_nederlandstalig/article:322_haken_betty_barnden
Verwijderen