10 juli, 2013

Antiek

Van de week haalde mijn schoonmoeder een klein houten kokertje uit haar naaikoffer tevoorschijn. Ze zei daarbij dat dit misschien wel iets voor mij was. Het kokertje is beschilderd met bloemen en daarna afgelakt. "Leuk kokertje" dacht ik bij mezelf. Maar toen ze het open maakte begreep ik pas goed wat ze bedoelde. Het kokertje zat helemaal vol met oude haaknaalden!
 


Het is een combinatie van twee verschillende sets, één van Boye en één van Imra. Het zijn allemaal dunne haaknaalden waar vroeger veel mee gehaakt werd. De dunste haaknaald is een Amerikaanse maat 11 of 0,8 mm. Je kan duidelijk zien dat er veel mee gehaakt is want bij sommige haaknaalden zijn het merk en de maataanduiding helemaal of bijna helemaal afgesleten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wat deze haaknaalden voor mij echter pas echt bijzonder maakt, is het feit dat ze van de moeder van mijn schoonmoeder zijn geweest. Ze kon zich nog herinneren dat haar moeder graag en veel kleine, witte kleedjes zat te haken. Ze heeft er zelfs eentje in haar bezit. Kijk, en dát vind ik nu zo leuk om te weten! Dat maakt dat dit kleine kokertje voor mij veel waarde heeft. Er zit een geschiedenis aan vast, ik weet van wie het geweest is en ik heb zelfs een kleedje gezien dat met deze haaknaalden gemaakt is.
 
Ik ben helemaal happy!
 
Marjolein


2 opmerkingen:

  1. Wat een gewéldig bezit!
    Jo An

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, wat leuk hè, zo'n oud kokertje met haaknaalden uit het "verleden".
    Ik heb er ook zo een van mijn schoonmoeder, en ook nog een paar ragfijn gehaakte witte handschoentjes, gemaakt in haar jeugd, wsch. zo'n 70 jaar geleden, maar die handschoentjes zijn nog puntgaaf, geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen