Pagina's

29 juni, 2017

Tunische steek van de week - week 11: Tunisch stokje

De vorige keer liet ik je een mooi stekenpatroon zien met gaatjes. Deze keer weer een combinatie tussen twee steken maar nu met een streepeffect. De combinatiesteek van deze week bestaat uit een bekende steek - de gewone Tunische steek - en een nieuwe steek: het Tunische stokje.


Voorkant

















Tunische combinatiesteek 3


Het lapje dat je met deze steek haakt, is redelijk soepel. Het lapje krult maar heel licht op de hoeken en behoudt zijn vorm vrij goed. Aan de voorkant krijg je een leuk lijnenspel maar het is de achterkant die ik helemaal geweldig vind! Ik vind het een super steekje voor een zomers vest of trui.


Achterkant




















Ik haakte dit vierkant met Scheepjes "Softfun 2513 Cotton Candy".
Volg de geschreven uitleg of kijk naar de instructievideo. Succes!

Toer 1

De eerste toer haak je met de gewone Tunische steek. Deze heb ik in week 1 al uitgelegd. Voor een uitgebreide beschrijving met foto's en video klik je hier. Hieronder ter herhaling de uitleg zonder foto's.

1. Eerst haak je een basis toer.
2. De eerste steek sla je over. Steek je haaknaald van rechts naar links onder het 2e verticale lusje door. Maak een omslag en haal door. Je hebt nu weer 2 lussen op je haaknaald staan. Steek je haaknaald van rechts naar links onder het volgende verticale lusje door, maak een omslag en haal door. Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald staan. Ga zo door tot en met de één na laatste steek.
3. De laatste steek is iets anders. In plaats van dat je de haaknaald onder het verticale lusje steekt, steek je hem óók door het lusje dat daarachter ligt. Maak een omslag en haal door.

4. Sluit de toer door eerst 1 losse te haken en vervolgens een omslag te maken en deze door twee lussen te halen tot je nog maar 1 lus op je haaknaald hebt staan.

Toer 2: het Tunische stokje
De vogende toer gaan we stokjes haken, Tunische wel te verstaan! Ze lijken heel erg veel op de stokjes bij gewoon haken, moeilijk zijn ze in ieder geval niet!

1. De eerste steek sla je over. Maak een omslag en steek je haaknaald van rechts naar links onder het volgende verticale lusje door.


Omslaan, insteken van rechts naar links onder het
volgende verticale lusje...











2. Maak een omslag en haal door.


... omslaan en doorhalen...










3. Maak weer een omslag en haal door twee lussen. Je hebt een stokje gehaakt!


...omslaan en door 2 lussen halen.










4. Ga zo door tot de laatste steek van de toer. Bij de laatste steek maar je een omslag en steek je je haaknaald onder beide lusjes aan de zijkant door. Haak het stokje zoals alle andere stokjes.
5. Sluit nu de toer zoals bij toer 1.


Sluit de toer.










Herhaal toer 1 en 2 tot je lapje groot genoeg is. Ik haakte zelf 6 herhalingen en kantte af met de gewone Tunische steek.



Afkanten


Het afkanten van dit lapje doe je na een toer stokjes. Dit doe je door af te kanten zoals je bij de gewone Tunische steek doet: steek de naald van rechts naar links onder het verticale lusje door, sla om en haal door en meteen ook door de lus op je haaknaald. Ga door tot en met de laatste steek. Knip de draad af en haal deze door de laatste lus om af te kanten.

En dat was de steekcombinatie van deze week. Wat vind jij de mooiste kant? De voorkant of de achterkant? Ik vind zelf de strepen aan de achterkant zo gaaf!

Volgende keer laat ik je zien hoe je een Tunisch bobbeltje haakt. Tot dan!

Marjolein

10 juni, 2017

Gehaakte lappenpoppen 2 - boekverslag

Na het succes van "Gehaakte lappenpoppen" schreef Sascha Blase-van Wagtendonk "Gehaakte lappenpoppen 2". In dit tweede deel  vind je patronen voor nieuwe lappenpoppen maar ook voor mini versies van de lappenpoppen uit deel 1 en 2 en een aantal kleertjes. Kortom: weer genoeg te doen voor onze haaknaalden!




















Inhoud:
na de inhoudsopgave en het voorwoord volgt de uitleg van de gebruikte haaksteken. De uitleg is uitgebreid gedaan met tekst én verduidelijkende tekeningen. Ook het samen haken van stokjes en de magische ring worden duidelijk uitgelegd. Vervolgens legt Sascha het een en ander uit over de garen keuze. Aan de hand van één patroon gehaakt met 9 verschillende garens laat ze zien wat het effect van een ander garen op een patroon is. Heel verhelderend! Na een pagina met tips en trucs en de uitleg van de tekens die de moeilijkheidsgraad aangeven, volgt een hoofdstuk over het in elkaar zetten van de lappenpoppen. Door middel van veel foto's en geschreven uitleg wordt het in elkaar zetten haarfijn uitgelegd. En dan beginnen de eigenlijk patronen.
Nederlandstalig, 95 pagina's, 21 patronen.




















Patronen:
een aantal van de lappenpoppen uit deel 1 worden in deel 2 als mini versie gehaakt. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe dieren die in zowel groot als klein formaat gemaakt worden. Het grote voordeel van de mini lappenpoppen is het formaat. Ze passen heel goed in heel kleine handjes zodat ook babies er goed mee overweg kunnen.
Ieder patroon begint met een mooie grote foto, een lijst met gebruikte materialen en de afmeting als je het met hetzelfde garen haakt. Alle titels, gekleurde vlakken en andere accenten in de tekst zijn in dezelfde kleuren als de betreffende lappenpop. Daardoor wordt het een heel vrolijk geheel.
Ieder onderdeel van de lappenpop begint met een nieuwe subtitel. Elke toer begint op een nieuwe regel en is vetgedrukt wat het leesgemak verhoogt. De patronen zijn duidelijk geschreven en ook handelingen als het plaatsen van veiligheidsogen of het aannaaien van onderdelen worden helder uitgelegd. Het enige nadeel vind ik dat de letters van een vrij klein formaat zijn. Dat maakt het net weer iets lastiger om te lezen.




















Conclusie:
een mooi boek met leuke nieuwe ontwerpen. De mini's vind ik een erg leuke aanvulling op deel 1 en ook de kleding is leuk bedacht. De aaibaarheidsfactor is wederom hoog, zeker ook door het gebruikte garen "Stone Washed" van Scheepjes. Dus heb je wat uurtjes over? Of wil je iets anders haken tussen al je andere projecten door? Dan zijn de lappenpoppen in dit boek een goede keus. En er zijn vast wel kinderhanden in je omgeving die er mee gevuld kunnen worden!




08 juni, 2017

Tunische steek van de week - week 10: combinatiesteek 2

De vorige Tunische steek die ik je liet zien was de verlengde Tunische rechte steek. Door deze steek te combineren met een ander soort sluitende toer krijg je een mooi gaatjespatroon met clusters. Deze steek heeft niet echt een naam dus noem ik hem combinatiesteek 2. Ik weet het: niet erg origineel maar iets beters kan ik niet verzinnen! Als je een andere naam weet, hou ik me aanbevolen!


























Tunische combinatiesteek 2


Het lapje dat je met deze steek haakt, is mooi soepel. Het lapje krult maar heel licht op de hoeken en blijft mooi vierkant.
Ik vind het een super steekje voor een zomers vest of trui. Lekker luchtig!
Ik haakte dit vierkant met Scheepjes "Softfun 2516 Lime".
Volg de geschreven uitleg of kijk naar de instructievideo. Succes!


Tip: als je deze steekcombinatie wilt haken, zorg er dan voor dat je begint met een stekenaantal dat een veelvoud is van 3 plus 2 extra. Dus bijvoorbeeld 32, 62 of 182, net hoe breed je werk moet worden.

Toer 1
De eerste toer haak je met de verlengde Tunische rechte steek. Deze heb ik de vorige keer al uitgelegd. Voor een uitgebreide beschrijving met foto's en video klik je hier. Hieronder ter herhaling de uitleg zonder foto's.

1. Eerst haak je een basis toer. Ik begin zelf met 20 lossen (op de foto's en in de video haak ik 11 lossen).
2. Om te beginnen haak je eerst 1 losse.

3. Sla de eerste steek over. Vervolgens steek je de haaknaald tussen de voorste en achterste verticale lusjes door helemaal naar achteren.
4. Sla om en haal de draad door. Sla nog een keer om en haal de draad door 1 lus op je haaknaald. Je haakt dus eigenlijk een losse.
5. Ga zo door tot de laatste steek. De laatste steek haak je zoals altijd: steek de haaknaald onder de twee lusjes aan de zijkant, sla om en haal door.

1e sluitende toer

Tip: haak de lossen in deze toer behoorlijk losjes!

1. Haak 2 lossen.


Haak 2 lossen ...












2. Sla de draad om je haaknaald en haal deze vervolgens niet door 2 maar door 4 lussen.


... sla om en haal door 4 lussen ...












3. Haak 2 lossen.
4. Sla de draad weer om je haaknaald en haal weer door 4 lussen.


... haak 2 lossen, sla om en haal weer door 4 lussen ...












5. Herhaal net zo lang tot je nog 2 lussen over hebt. Haak dan 1 losse, sla de draad om en haal hem door beide lussen.


... haak 1 losse op het eind, sla om
en haal door de laatste 2 lussen.













Toer 2

Nu gaan we haken in de onderste lussen van de lossen en in de steek boven de clusters. De lossen liggen echter onderste boven dus het onderste lusje is nu eigenlijk het bovenste lusje :)
1. Steek de naald door het lusje, sla de draad om en haal door.


Steek in in het onderste lusje van de losse (die nu
eigenlijk boven is), sla om en haal door ...












2. Steek de naald in de steek boven de cluster, sla om en haal door.


... steek in in de steek boven de cluster, sla om
en haal door.












3. Steek de naald weer in het lusje van de losse, sla om en haal door.
Ga zo door tot en met de laatste twee lossen van de toer.

2e sluitende toer

Nu sluit je de toer zoals we tot nu toe iedere keer gedaan hebben.
1. Haak 1 losse.
2. Sla om en haal door 2 lussen.
Herhaal tot je nog 1 lus op je haaknaald hebt staan.


Sluit de toer nu zoals we tot nu toe iedere keer
gedaan hebben.












Nu herhaal je deze twee toeren tot je lapje groot genoeg is.


Afkanten


Het afkanten van dit lapje doe je na de 2e sluitende toer. Dit doe je door af te kanten zoals je bij de Tunische rechte steek doet: steek de naald tussen de verticale lusjes door naar achteren, sla om en haal door en meteen ook door de lus op je haaknaald.




En dat was de steek van deze week. Grappig hè? Ik vind die gaatjes zo leuk!
Volgende keer laat ik je zien hoe je een Tunisch stokje haakt en we combineren die meteen met een steekje dat we al gedaan hebben. Combinatie 3 dus!

Marjolein



06 juni, 2017

Kleurinspiratie - zwart-rode vlinder

Foto gemaakt door Marjolein Flick













Ik vind deze vlinders zo fascinerend! De roodoranje tint spat van het beestje af. De combinatie met deze bloem vind ik prachtig. Het leverde een spetterende kleurcombinatie op! Ik zou deze combi helemaal te gek vinden in een mooi kussen met geometrische vormen.

Wil je zelf ook met deze kleuren aan de slag? Onderstaande kleuren Scheepjes "Stone Washed" passen er perfect bij.

03 juni, 2017

Amigurumi Alfabet - boekverslag

In september komt er weer een nieuw boekje van Christel Krukkert uit. Ik heb er al foto's van gezien op haar facebookpagina en het wordt weer een geweldig boekje. Centraal staat een kaboutergezin, compleet met meubels, servies en nog veel meer. Voor mij een goede reden om één van haar oudere boeken er bij te pakken en mijn mening te geven.
Veel zullen het boek "Amigurumi alfabet" al in hun bezit hebben - zeker als je een echte Christel-fan bent - maar heb je hem nog niet dan kan ik je met dit verslag misschien overtuigen om het alsnog aan te schaffen want ook dit boek is super leuk!





















Inhoud:
na het voorwoord volgt een handige inhoudsopgave en daarna het hoofdstuk "Tips en technieken algemeen". Hierin worden de gebruikte materialen en de gebruikte haaksteken uitgelegd. Daarna komt het hoofdstuk "Tips en technieken letters" met alle informatie die je nodig hebt om de letters te haken en in elkaar te zetten. Het derde hoofdstuk is "Tips en technieken beestjes" waarin Christel alle tips en trucs geeft om de beestjes die bij de letters horen te haken. En dan volgen de patronen van de letters met hun bijbehorende beestje. Na het patroon van de letter Z en het schattige zeehondje vind je alle haakschema's van de letters.
Nederlandstalig, 143 pagina's, 52 patronen.







Patronen
de patronen zijn, zoals ik van Christel gewend ben, uitgebreid, helder en duidelijk geschreven. Er is uiteraard een lijstje met benodigdheden en een mooie foto van de letter met beestje. Vervolgens wordt eerst beschreven hoe je de letter haakt en in elkaar zet. Daarna wordt het beestje uitgelegd. Ieder onderdeel begint met een nieuwe kopje en iedere toer is vetgedrukt en begint op een nieuwe regel waardoor de patronen goed leesbaar zijn. En natuurlijk zijn er genoeg foto's van de beestjes zodat je ze van alle kanten kan bekijken. Handig voor het in elkaar zetten en voor geborduurde details!





















Conclusie:
een heerlijk dik boek met heel veel patronen, een echte aanrader! De letters zijn erg leuk om bijvoorbeeld een kindernaam te haken om in een kinderkamer te zetten. Maar ze zijn ook leuk om woorden als "home", "love" of  iets anders mee te maken en in je huiskamer te zetten. Of aan een vriendin te geven. Of doe een rammelkraal in de voorletter van een pasgeboren baby. Ideetjes genoeg!