15 juli, 2016

Haakschool - toer eindigen zonder halve vaste


Bij het haken van amigurumi haak je meestal in spiralen. Je haakt gewoon door zonder dat je een toer echt afsluit, je ziet geen duidelijk einde na iedere toer. Maar er zijn ook patronen waarbij je de toer wel sluit zoals meestal het geval is bij bijvoorbeeld granny squares en mandala’s. 

De meest gebruikte methode om een toer te sluiten is het haken van een halve vaste in de eerste steek van de toer. Hoewel dit een heel makkelijke manier is, is het niet de mooiste manier omdat je - als je de draad afhecht -  altijd een knoopje blijft zien. Zie de foto hier onder. Je ziet niet alleen het knoopje dat je krijgt door het afhechten met een halve vaste, je ziet ook dat er aan de eerste steek getrokken wordt waardoor hij wat meer omhoog komt.
Vandaag laat ik je daarom een mooiere manier zien waardoor het begin en het eind van de toer niet meer te zien zijn. 

1. Je begint de toer met het haken van een beginstokje zoals uitgelegd in deze tutorial. Vervolgens haak je tot het einde van de toer. Knip de draad af maar laat zo’n 10 cm draad over. Trek vervolgens de draad van de lus helemaal door de steek.

2. Nu kijken we naar het gehaakte beginstokje. Zie je de bovenste omslag, net onder het v’tje? Die lus trek je er nu uit door de draad onder het v’tje door naar je toe te trekken.


Zoals je ziet, ziet het beginstokje er nu wat “kaal” uit met wat extra ruimte onder het v'tje. Maar daar gaan we wat aan doen!

3. Rijg de draad van de laatste steek door een naald. Steek de naald nu van achter naar voren onder het v’tje van het beginstokje heen. Trek zachtjes aan.


4. Kantel je werk een beetje naar voren en steek daarna de naald tussen de lusjes van het v'tje van het laatste stokje én het horizontale lusje daar net onder. Trek de draad zachtjes aan.5. Als je goed naar stokjes kijkt, zie je dat ze met elkaar verbonden zijn. Dit ga je nu met deze stokjes ook doen door de naald door het bovenste schuine lusje aan de achterkant van het beginstokje te steken. Trek de draad weer zachtjes aan. Werk daarna beide losse draden netjes weg en knip ze af.
Zoals je ziet in onderstaande foto’s is nu niet meer te zien waar je begonnen of gestopt bent!


Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust. Ik help je graag!
Marjolein

3 opmerkingen: