13 augustus, 2014

Haakschool - magische ring

Een mooie manier om een cirkel te beginnen is met behulp van de magische ring. Simpel gezegd is dit een ring van garen waar je de eerste toer in haakt. Als je daarna aan het draadeinde trekt, sluit de ring zich en zie je in het midden geen gaatje. Je kan een cirkel ook beginnen door 3 of 4 lossen te haken, deze te sluiten tot een ring met een halve vaste en daarna in deze ring de eerste toer te haken. Het nadeel van deze manier is dat je altijd een gaatje in het midden over houdt. De magische ring verhelpt dit probleem en dat is niet alleen mooier maar ook veel handiger als je graag knuffels of amigurumi haakt. Doordat er geen gaatje zichtbaar is, kan er ook geen vulmateriaal door naar buiten komen!

In het begin is de magische ring misschien wat lastig om te maken. Hier geldt echter: oefening baart kunst! Maak de magische ring (vanaf nu afgekort mr.) gewoon meerdere keren achter elkaar en je zult zien dat het uiteindelijk steeds beter lukt.

Er zijn meerdere manieren om de mr. te haken. Hieronder leg ik mijn manier uit die - in mijn ogen - de makkelijkste manier is.

Magische ring

1. Maak een cirkel van je garen. Het begin van de draad wijst naar onderen. Vervolgens maak je een cirkel over de draad heen. Je draait eerst naar rechts, dan naar onder en dan naar links.
2. Steek je haaknaald van rechts naar links door de cirkel en sla de draad om je naald.
3. Haal de draad door de ring.
4. Sla de draad weer om je naald en haal door. Je hebt de magische ring nu "vastgemaakt" of "geankerd". Vanaf nu ga je de steken zoals vermeld in de eerste toer van je patroon in de magische ring haken.
5. Stel dat er in je patroon staat: "haak 6 vasten in de mr.". Ga dan als volgt te werk: steek je haaknaald weer door de ring, onder beide draden door en sla de draad om je haaknaald. Haal de draad door de mr. Je hebt nu 2 lussen op je haaknaald staan.
6. Sla de draad weer om je haaknaald heen en haal de draad door beide lussen op je haaknaald. Je hebt nu de 1e vaste in de mr. gemaakt.
7. Haak zo nog 5 vasten.
8. Als je alle steken uit toer 1 gehaakt hebt, is het tijd om de mr. te sluiten. Dit doe je door aan het begin van de draad te trekken. Het makkelijkst gaat dat als je met je andere hand de 6 vasten vasthoudt die je net gehaakt hebt.
9. Zo ziet je werk er uit als je de mr. helemaal dicht getrokken hebt.
10. Toer twee begin je nu in de eerste vaste die je haakte in stap 5 en 6.
En zo maak je de magische ring! Het is misschien even wennen in het begin maar als je hem eenmaal onder de knie hebt, gebruik je hem iedere keer weer.

Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. Ik help je graag!

Marjolein

©2014 de Haakbaak
Deze cursus mag niet worden verveelvoudigd, opgeslagen en/of openbaar gemaakt in welke vorm dan ook,
zonder voorgaande schriftelijke toestemming van de Haakbaak

2 opmerkingen:

 1. wat een duidelike fotoo en tekst.dank jewel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In mijn patroon staat
  1)Maak een magische ring. Haak 5l
  2)Haak *3stk en 3*l
  3) herhaal *tot* in totaal 3 X
  4) haak2stk..sluit met 1hv in de 3e l v/h begin. Ik snap er niks van wanneer moet de ring dan dicht getrokken.

  BeantwoordenVerwijderen