21 juni, 2014

Tada! - Granny Squares

Tussen alle grote projecten door vind ik het heerlijk om iets kleins te haken wat snel klaar is. Daarnaast vind ik het ook erg leuk om iets te leren, een nieuwe steekcombinatie uit te proberen of om te ontdekken hoe een patroon in elkaar zit. De perfecte manier om dit allemaal te combineren is het haken van granny squares en dat doe ik dan ook zo af en toe tussendoor. Ik haak iedere keer een ander patroon maar zorg er wel voor dat ze even groot worden. Daarvoor haak ik soms een toer extra om de square of haak ik juist één of twee toeren niet. De bedoeling is dat ik ze dan later als ik een hele stapel heb aan elkaar haak zodat ik een lappendeken krijg met allemaal verschillende granny squares. Een soort stekenlap zeg maar. De afgelopen tijd heb ik er een aantal gehaakt en ik wil ze jullie graag laten zien. Alle patronen komen van Ravelry en zijn dus geschreven in het Engels, maar met het vertaalschema uit dit bericht moet het lukken om ze te maken.

Als eerste haakte ik deze, "Lemony Lime Citrus Square":
Een niet al te moeilijk patroon en ik vond het middenstuk erg grappig. Je kan hier echt helemaal "los gaan" met de kleuren! Het enige waar je op moet letten is dat de randen een beetje kunnen gaan golven.

Daarna haakte ik "Frostbloom":

Een leuk patroon met 3D-effect door de bloem in het midden en het golfrandje. Een leuke square om te maken!

Vervolgens haakte ik een kleinere square, de "Windflower Square":
Deze square is makkelijk om te maken en heel snel klaar. Ik ga deze gebruiken als opvuller tussen de grotere squares, samen met nog wat andere kleinere squares.

Ook de volgende square is kleiner, de "Easy Daisy Granny Square":
Ook deze square is niet al te moeilijk om te maken en het effect van het 3D bloemetje is zo leuk! Ik zie deze square ook wel gebruikt in een kussen of tas.

De laatste tot nu toe is de "Flower Tile Afghan Square":

Deze vond ik echt superleuk om te maken! Ik hou wel van dit soort kantachtige patronen. Ook hier kan je je heerlijk uitleven met de kleuren!

De grote squares hebben allemaal een afmeting van ca. 19 x 19 centimeter, de kleine squares meten 9,5 x 9,5 centimeter. De bedoeling is dat ik óf van vier kleine squares een vierkant maak van 19 x 19 centimeter óf dat ik ze per twee als strookje tussen de grote blokken in maak. Daar ben ik nog niet over uit. Maar goed, ik heb er ook nog niet zo veel dus voorlopig hoef ik me daar nog niet druk om te maken.

Ik haak deze squares overigens weer met "Extra Soft Merino" van Schachenmayr net als de deken uit dit bericht. Het haken met dit garen is heerlijk, de kleuren zijn mooi en de deken wordt lekker warm. Overigens is dit een uitlopend garen en is het op dit moment in de uitverkoop in de winkel. Mocht je ook een heerlijke deken (of iets anders natuurlijk!) willen maken met dit garen wees er dan snel bij. Op = op helaas!

Marjolein

3 opmerkingen: