Pagina's

25 februari, 2017

De Haaktechnieken bijbel - boekverslag

Als er één boek is dat iedere haakster in de kast zou moeten hebben staan dan is het wel "de Haaktechnieken bijbel" van Tracey Todhunter. Want als er iets is dat de meeste haaksters (en hakers natuurlijk!) met elkaar gemeen hebben dan is het wel dat ze altijd iets nieuws willen leren op het gebied van haken. En dat kan zeker met dit boek!




















Inhoud:
het boek begint met een welkomswoord en een korte uitleg over wat je van het boek kan verwachten. Daarna komen diverse hoofdstukken die allemaal een bepaald onderwerp bespreken. Achter in het boek staat een lijst met haaksymbolen, afkortingen en een woordenlijst.
Nederlandstalig, 160 pagina's.

Hoofdstukken:
in ieder hoofdstuk leer je heel veel verschillende technieken en/of steken. Alles wordt zeer uitvoerig uitgelegd met behulp van tekst en heel veel foto's en/of tekeningen. In ieder hoofdstuk vind je ook gekleurde blokken met tips, truuks en korte cursussen. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met één of meerdere patronen waarbij je de kennis die je opgedaan hebt in het betreffende hoofdstuk meteen kunt toepassen.

Hoofdstuk 1:
hier leer je de basisbeginselen van het haken, zoals het kiezen van een haaknaald, de verschillen tussen garens en het lezen van een garenwikkel. Verder vind je er een lijst met handige accessoires die handig zijn bij het haken en leer je verschillende manieren waarop je de draad en de haaknaald vast kunt houden. Daarna worden de basissteken uitgelegd. Ook het lezen van patronen en diagrammen komt ter sprake net als het maken van een stekenproef, het maken van kleurwisselingen, meerderen en minderen en het netjes afwerken van je haakwerk.




















Hoofdstuk 2:
hier leer je alles over in het rond haken. Het hoofdstuk begint met diverse manieren om een centrale ring te maken zoals bijvoorbeeld de magische ring. Daarna wordt er dieper in gegaan op het haken van cirkels en spiralen. Ook het haken van blokken en motieven wordt uitvoerig besproken net als het haken van kokers.




















Hoofdstuk 3:
zodra je de basissteken en -technieken onder de knie hebt, ben je toe aan het leren van ingewikkeldere steken en steekpatronen. Er wordt begonnen met eenvoudige steekvariaties zoals het haken in de voorste en achterste lus gevolgd door gekruisde en reliëfsteken. Ook het haken van clusters, bobbels en moesjes wordt uitgelegd evenals het haken van filet- en netpatronen, zigzagmotieven en schelpen en waaiers. Als laatste wordt er uitgelegd hoe je met verschillende kleuren patronen in je haakwerk maakt met de jaquard- en intarsiatechnieken.




















Hoofdstuk 4:
in dit hoofdstuk leer je hoe je je haakwerk professioneel afwerkt. Het maken van knoopsgaten en knooplussen is daar een voorbeeld van. Ook het maken van verschillende soorten koorden wordt uitgelegd evenals het afwerken van randen met verschillende technieken. Verder leer je hoe je motieven aan elkaar haakt, oppervlakte haken en het haken met kralen en/of pailletten




















Hoofdstuk 5:
dit hoofdstuk gaat in op de basis van gevorderde technieken zoals het op dit moment populaire Tunisch haken maar ook het stokhaken en guimpehaken komen aan de orde. Verder leer je hier hoe je in plaats van een lossenketting je haakwerk ook kan starten met opzetvasten of -stokjes en hoe je de keerlossen aan het begin van een toer mooier kan doen.




















Conclusie:
of je nu een beginner bent of jezelf tot de gevorderde haaksters/hakers mag rekenen, dit boek leert je gegarandeerd iets nieuws. Of het nu gaat om een nieuwe steek of een nieuwe techniek leren haken of een manier om je werk netter af te werken. De uitleg in het boek is zeer gedetailleerd en uitvoerig en er ontbreekt in mijn ogen niets. De foto's, teksten en tekeningen zijn duidelijk en de projecten aan het eind van de hoofdstukken zijn interessant. Kortom: "de Haaktechnieken bijbel" mag zeker niet in je haakbibliotheek ontbreken. Ik heb hem zelf ook in de kast staan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten