Pagina's

15 juli, 2016

Haakschool - toer eindigen zonder halve vaste


Bij het haken van amigurumi haak je meestal in spiralen. Je haakt gewoon door zonder dat je een toer echt afsluit, je ziet geen duidelijk einde na iedere toer. Maar er zijn ook patronen waarbij je de toer wel sluit zoals meestal het geval is bij bijvoorbeeld granny squares en mandala’s. 

De meest gebruikte methode om een toer te sluiten is het haken van een halve vaste in de eerste steek van de toer. Hoewel dit een heel makkelijke manier is, is het niet de mooiste manier omdat je - als je de draad afhecht -  altijd een knoopje blijft zien. Zie de foto hier onder. Je ziet niet alleen het knoopje dat je krijgt door het afhechten met een halve vaste, je ziet ook dat er aan de eerste steek getrokken wordt waardoor hij wat meer omhoog komt.
























Vandaag laat ik je daarom een mooiere manier zien waardoor het begin en het eind van de toer niet meer te zien zijn. 

1. Je begint de toer met het haken van een beginstokje zoals uitgelegd in deze tutorial. Vervolgens haak je tot het einde van de toer. Knip de draad af maar laat zo’n 10 cm draad over. Trek vervolgens de draad van de lus helemaal door de steek.













2. Nu kijken we naar het gehaakte beginstokje. Zie je de bovenste omslag, net onder het v’tje? Die lus trek je er nu uit door de draad onder het v’tje door naar je toe te trekken.














Zoals je ziet, ziet het beginstokje er nu wat “kaal” uit met wat extra ruimte onder het v'tje. Maar daar gaan we wat aan doen!













3. Rijg de draad van de laatste steek door een naald. Steek de naald nu van achter naar voren onder het v’tje van het beginstokje heen. Trek zachtjes aan.










4. Kantel je werk een beetje naar voren en steek daarna de naald tussen de lusjes van het v'tje van het laatste stokje én het horizontale lusje daar net onder. Trek de draad zachtjes aan.















5. Als je goed naar stokjes kijkt, zie je dat ze met elkaar verbonden zijn. Dit ga je nu met deze stokjes ook doen door de naald door het bovenste schuine lusje aan de achterkant van het beginstokje te steken. Trek de draad weer zachtjes aan. Werk daarna beide losse draden netjes weg en knip ze af.












Zoals je ziet in onderstaande foto’s is nu niet meer te zien waar je begonnen of gestopt bent!










Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust. Ik help je graag!
Marjolein

14 juli, 2016

Uithalen...

En dan denk je dat het patroontje helemaal goed is. En dan maak je er vervolgens tien. En daarna zet je ze in elkaar. En dan kijk je er een paar dagen naar en bekruipt je steeds meer het gevoel dat er toch iets niet helemaal goed is.

























En dan begin je weer opnieuw.

Ontwerpen is heel veel: uithalen en opnieuw beginnen!

Marjolein

08 juli, 2016

Ins en outs - Pima katoen

Dat er verschillende kwaliteiten katoen bestaan, dat wist ik. Maar dat het verschil ertussen zó groot kan zijn, is nieuw voor me.










Sinds deze week verkoop ik garens van het Italiaanse merk Borgo de Pazzi. Dit familiebedrijf werkt uitsluitend met hoogwaardige, natuurlijk materialen. Ze produceren het garen in Italië en ze maken sinds kort ook garens van gerecycled materiaal.











Eén van de eerste collecties van Borgo de Pazzi die ik in de winkel heb gezet is "Pima", een prachtig garen gemaakt van eerste kwaliteit Pima katoen uit Peru. Het is superzacht met een lichte glans en als je een streng een tijdje in je hand houdt, voel je je hand aangenaam warm worden. Omdat de verschillen met "standaard" katoen zo groot zijn, besloot ik me iets verder te verdiepen in deze soort katoen.









Waar komt Pima katoen vandaan?
De naam "Pima" komt van de Indianenstam die deze plant op grote schaal verbouwden in de Verenigde Staten (Arizona). Tegenwoordig wordt deze plant vooral verbouwt in het zuiden van de Verenigde Staten, Peru en Australië maar ook in Turkmenistan en Egypte.










Wat maakt deze katoen zo bijzonder?
Hoe langer de katoenvezel hoe sterker en zachter het garen. Pima katoen heeft de langste én fijnste vezels van alle katoensoorten. Daardoor is het uitermate zacht en sterk waardoor er een duurzaam stuk textiel gemaakt kan worden. Doordat het zo sterk is, slijt het minder snel en gaat het dus ook langer mee. Ook de kleuren van geverfde Pima katoen blijven langer mooi doordat de vezels de verf erg goed opnemen en vasthouden. Daarnaast is Pima katoen licht en geeft het ook veel warmte. Heerlijk voor bijvoorbeeld babydekens!
















Zijn er ook nadelen?
Pima katoen neemt heel veel vocht op, meer dan andere soorten. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee maar vocht kan ook vlekken maken. En daardoor is het ook moeilijker om vlekken uit het textiel te verwijderen.




















Hoe zit het met het milieu?
In Peru wordt Pima katoen vaak op biologische wijze geteelt waardoor er geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen en ontbladermiddelen worden gebruikt. Veel beter voor het milieu én voor de boeren die de katoen verbouwen. In de reguliere katoenteelt worden namelijk heel veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, 20% van alle gebruikte bestrijdingsmiddelen in een jaar in de wereld! Daarnaast wordt in Peru de Pima katoen met de hand geplukt waardoor er geen brandstoffen nodig zijn voor de plukmachines en de katoen een mooie witte kleur behoudt wat verfen makkelijker maakt. Dat maakt wel dat de biologische Pima katoen wat duurder is maar het is én beter voor het milieu en de boeren én het is beter voor jezelf.


















En het garen van Borgo de Pazzi?
Dat is prachtig garen, een echte aanwinst voor de winkel! Het is een tweedraads dubbelgetwijnd garen dat met de hand geverfd wordt. Daardoor is het garen niet helemaal egaal gekleurd maar ontstaat er een erg mooi schaduweffect. Het is zacht en comfortabel met een hoog knuffelgehalte, perfect voor alle seizoenen. Het garen is warm in de winter en koel in de zomer en daardoor zeer geschikt voor dekens, zomerse topjes, omslagdoeken en baby projecten. En naast al deze super kwaliteiten zijn de kleuren ook nog eens om van te smullen!




Ik kan je in ieder geval met zekerheid vertellen dat ik nog nooit zó een zachte katoen in mijn handen heb gehad!

Nog wat wetenswaardigheden over het garen:

Samenstelling: 100% Pima katoen uit Peru
Gewicht per streng: 100 gram 

Looplengte: 250 meter
Haaknaald: 4,0 - 6,0 mm
Wasvoorschrift: handwas

Prijs: € 8,95 per streng

Marjolein